Едва ¼ от читателите на Parvomai.NET одобряват онлайн обучението

13 от 54 читатели на Parvomai.NET са отговорили положително на въпроса „Доволни ли сте от онлайн обучението?

Анкетата няма претенции да бъде представителна и показва нагласите само на хората пожелали да се включат в допитването. На другия полюса са 39%. Според тях този вид преподаване не е бил ефективен. Не толкова крайни в преценката си са почти 30% от отговорилите – те считат, че отчасти онлайн обучението е било в полза на децата.

Има и 7%, които признават, че не могат да преценят дали са доволни.

Обобщение на ситуацията трудно може да бъде направена дори в рамките на една община. Една от причините е използването на различните платформи и техните инструменти, друга е различната степен на подготовка на училищата да преминат към онлайн обучение. Безспорно най-голямо значение има желанието на учениците да учат. Мнението на директори и родители е важно предвид проектите за изменение на Закона за образование. В него се предвижда по време на извънредни обстоятелства, каквито бяха грипните ваканции, да се учи онлайн. Друго предложение е в един ден от седмицата традиционните занимания да бъдат заменени с онлайн уроци като целта е децата да развиват такива умения.

Нееднозначни са реакциите на директорите. Те преценяват положителните и отрицателните страни.

Иванка Пенева, директор на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, с. Караджалово, оценява като изключително трудно реализирането на такъв вид обучение: една част от децата нямат устройства, мнозина са неподготвени, а мнението ѝ е че както в повечето начинания, и в това децата са проявили интерес в началото, били са мотивирани, а в последствие са започнали да губят интерес.

Чавдар Здравчев - директорът на най-голямото училище в общината „Залатаров“, е доволен от проведеното обучение. Той сподели, че учители и ученици са имали подготовка да преминат на онлайн обучение далеч преди кризата и за тях то е било ефективно. Според неговите наблюдения, когато един ученик желае да учи за него няма значение дали е в клас или пред компютъра. Директорът счита за съвсем естествено оналйн формата да навлезе в учебния процес като възможност.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини