19 °C

Едва ¼ от читателите на Parvomai.NET одобряват онлайн обучението

13 от 54 читатели на Parvomai.NET са отговорили положително на въпроса „Доволни ли сте от онлайн обучението?

Анкетата няма претенции да бъде представителна и показва нагласите само на хората пожелали да се включат в допитването. На другия полюса са 39%. Според тях този вид преподаване не е бил ефективен. Не толкова крайни в преценката си са почти 30% от отговорилите – те считат, че отчасти онлайн обучението е било в полза на децата.

Има и 7%, които признават, че не могат да преценят дали са доволни.

Обобщение на ситуацията трудно може да бъде направена дори в рамките на една община. Една от причините е използването на различните платформи и техните инструменти, друга е различната степен на подготовка на училищата да преминат към онлайн обучение. Безспорно най-голямо значение има желанието на учениците да учат. Мнението на директори и родители е важно предвид проектите за изменение на Закона за образование. В него се предвижда по време на извънредни обстоятелства, каквито бяха грипните ваканции, да се учи онлайн. Друго предложение е в един ден от седмицата традиционните занимания да бъдат заменени с онлайн уроци като целта е децата да развиват такива умения.

Нееднозначни са реакциите на директорите. Те преценяват положителните и отрицателните страни.

Иванка Пенева, директор на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, с. Караджалово, оценява като изключително трудно реализирането на такъв вид обучение: една част от децата нямат устройства, мнозина са неподготвени, а мнението ѝ е че както в повечето начинания, и в това децата са проявили интерес в началото, били са мотивирани, а в последствие са започнали да губят интерес.

Чавдар Здравчев - директорът на най-голямото училище в общината „Залатаров“, е доволен от проведеното обучение. Той сподели, че учители и ученици са имали подготовка да преминат на онлайн обучение далеч преди кризата и за тях то е било ефективно. Според неговите наблюдения, когато един ученик желае да учи за него няма значение дали е в клас или пред компютъра. Директорът счита за съвсем естествено оналйн формата да навлезе в учебния процес като възможност.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини