27 °C

Covid отпадъци: повече маски, отколкото медузи

Природозащитници предупредиха, че пандемията от коронавирус може да предизвика ръст в замърсяването на океаните, в които пластмасови отпадъци вече заплашват водните обитатели - след като намериха маски за еднократна употреба и латексови ръкавици по морското дъно.
Френската организация с нестопанска цел Mer Propre, чиито дейности включват редовно събиране на отпадъци по крайбрежието на Лазурния бряг, предупреди за опасността още в края на миналия месец.

Водолазите открили така наречените „Covid отпадъци“ - десетки ръкавици, маски и бутилки от дезинфектанти за ръце из водите на Средиземно море, примесени с обичайните чаши за еднократна употреба и алуминиеви кутии.
Намерените количества маски и ръкавици не били големи. Но еколозите се тревожат, че откритието загатва за нов вид замърсяване, което ще стане повсеместно, след като милиони по света използват пластмасови артикули за еднократна употреба в борбата с коронавируса.

Само във Франция властите са поръчали два милиарда маски за еднократна употреба. Знаейки това, рискуваме скоро в Средиземно море да има повече маски, отколкото медузи, опасяват се природозащитниците.
Групата се надява изображенията да подтикнат хората да използват маски за многократна употреба и да заменят латексовите ръкавици с по-често миене на ръцете. При наличието на толкова много алтернативи, пластмасата не е решение в битката с коронавируса.

В годините преди пандемията, природозащитници предупреждаваха за увеличаващото се замърсяване с пластмасови отпадъци в океаните. Близо 13 милиона тона пластмаса попадат в океаните всяка година, според изчисления ООН от 2018 г. Само в Средиземно море попадат 570 000 тона пластмаса - количество, което Световният фонд за природата определи като равняващо се на изхвърлянето на 33 800 пластмасови бутилки на минута в морето.
Очаква се цифрата да нарасне значително, докато страните по света се борят с пандемията от коронавирус. Маските често съдържат пластмаси като полипропилен.

Като се има предвид, че разграждането им ще отнеме 450 години, маските са екологична бомба със закъснител.
По-рано тази година базираната в Хонг Конг организация OceansAsia изрази подобни опасения, след като в рамките на проучване, проведено на необитаемите острови Соко, бяха открити десетки маски за еднократна употреба.

Учените се опасяват, че китовете и делфините в региона може да започнат да бъркат маските с храна и смятат, че е само въпрос на време такива да бъдат открити в телата им при аутопсия.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
24 сеп 2020
Последни новини