Естествената светлина в офиса подобрява способността за вземане на решения

Офис, окъпан от слънчева, вместо изкуствена светлина, подобрява уменията за вземане на решения и помага на служителите да спят с 37 минути повече на нощ, твърди новопроведено изследване, в което участвали 30 души.

Те били разделени на 2 групи, като последователно работили в офис, чиито прозорци били ¾ покрити с щори и офис с електрохромирани стъкла, пропускащи слънчевата светлина.

Учените открили, че достъпът до слънчева светлина в офиса през деня помогнал на доброволците да се справят с 42% по-добре на тестовете за стратегическо мислене.

Достъпът до слънчева светлина е свързан с регулирането на циркадните ритми и има огромно влияние върху качеството на съня и когнитивните умения.

В седмицата, в която доброволците работели в офис с електрохромирани прозорци, спели със средно 37 минути повече. Този резултат бил измерен с помощта на устройство, прикрепено към китката им.

Сънят и когнитивните умения се подобрили само след един ден, а разликата била най-съществена в края на седмицата.

Най-голямо подобрение било наблюдавано при тези, които по принцип спели най-малко.

Хората в съвременния свят прекарват 87% от времето си на закрито, затова осветлението в офиса трябва да имитира характеристиките на естествената светлина.

Количеството и качеството на съня са важни показатели за здравословното ни състояние, защото влияят на настроението и представянето ни.

Липсата на достатъчно сън е една от основните причини за смърт в Съединените щати, водейки до сърдечносъдови заболявания, злокачествени образувания, мозъчно-съдови заболявания, трудови злополуки, диабет, високо кръвно налягане и други.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини