19 °C

Ново изследване доказва връзка между чревния микробиом и рядко нервно-съдово заболяване

Ново изследване свързващо микробите, живеещи в червата ни, със здравето на нашия мозък и нервна система.

Досега повечето изследвания са или косвени, или до голяма степен разчитат на животински модели. Сега с хора доброволци са получени солидни доказателства, че случаите на рядко нервно-съдово заболяване, наречено кавернозен ангиом (СА), могат да бъдат предизвикани от определена смес от бактерии в храносмилателния ни тракт.

Това не означава, че изследванията върху животни нямат своето място. Всъщност изследователският екип, който стои зад находката, бил вдъхновен от разследвания върху мишки, които загатвали за точно такава връзка, пише Science Alert.

"Последиците от това бяха много големи", казва неврологът от университета в Чикаго и старши автор Исан Авад, който участвал в екипа зад първоначалната находка при гризачи.

"Но ние не знаехме дали тази концепция за уникален микробиом, благоприятстващ развитието на лезиите, ще е вярна при хората."

Кавернозните ангиоми са лезии, изградени от необичайно разширени кръвоносни съдове в мозъка и гръбначния мозък. Това не е често срещано заболяване - само при 0,2 процента от населението.

Въздействието на болестта до голяма степен зависи от това къде се развиват тези анормални съдове. В някои области на нервната система те могат да водят до припадъци, които често се влошават с течение на времето. В други случаи заболяването води до слабост в крайниците, проблеми със зрението или отказ на паметта.

Въпреки че може да се появява спорадично при индивиди, които нямат история на заболяването в семейството си, има и фамилна форма, която е свързана с малък брой гени.

Разбира се, при заболяванията множество фактори допринасят за развитието на симптомите.

За да се проучи потенциалната роля, която бактериите също могат да играят при кавернозния ангиом, изследователите събрали фекални проби от повече от 100 индивида, които са имали такава диагноза или фамилна или спорадична форма. Подобни проби били събрани и от 250 здрави доброволци за сравнение.

Генетичен анализ на двата набора проби потвърдил ясна връзка между невро-съдовото състояние и преобладаването на грам-отрицателен тип бактерии.

"Пациентите с кавернозен ангиом (...) имаха еднакъв отличителен микробиом, независимо дали са наследили мутацията или са имали спорадична лезия и независимо от броя на лезиите, които са имали", казва Авад.

Всъщност относителното изобилие от само три вида би могло да се използва за надеждно разграничаване на хората с кавернозен ангиом от тези без него.

Хората с по-голямо количество грам отрицателни видове, наречени Odoribacter splanchnicus, и по-нисък брой грамположителни Faecalibacterium prausnitzii и Bifidobacterium adolescentis, са много по-склонни да имат кавернозен ангиом.

Използвайки машинно обучение, за да открие модели сред множеството химикали в кръвни проби, екипът открива също признаци, че ключови възпалителни рецептори се подсилват при пациенти с кавернозен ангиом.

В комбинация с по-ранни проучвания, това е силен залог, че наличието на повече от някои видове бактерии в червата провокира необичайно висока възпалителна реакция в организма, което повишава риска от развитие на аномалии на кръвоносните съдове в мозъка.

Познаването на веригата от събития, които причиняват това състояние, е огромна стъпка към лечението му. За съжаление, това не е така пряко, като да бъдат убити на врентите видове, което би било риск от допълнителни проблеми чрез нарушаване на баланса на микрофлората в червата.

"Това е по-сложно, отколкото изглежда", признава Авад.

Докато научаваме повече за естеството на микробните "органи" на нашето тяло, без съмнение ще намерим и по-добри начини.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
15 юли 2020
Последни новини