9 °C

Чревните микроби са ключът към нормалния сън

С предстоящите есенни и зимни празници мнозина ще се замислят за връзката между храненето и съня.

Екип японски изследователи се надява да фокусира хората върху важните посредници в уравнението - бактериалните микроби в червата. Тяхното подробно проучване върху мишки разкрива степента, до която бактериите могат да променят съдържанието на червата, което в крайна сметка влияе на съня.

Самият експеримент е доста прост. Изследователите дават на група мишки мощен коктейл от антибиотици в продължение на четири седмици, което изтощава чревните им микроорганизми. След това сравняват чревното съдържание между тези мишки и контролните мишки, хранени със същото. Храносмилането разгражда храната на парченца, наречени метаболити. Изследователският екип установява значителни разлики между метаболитите при мишки с изчерпана микробиота и контролните мишки.

"Открихме повече от 200 метаболитни разлики между групите мишки. Около 60 нормални метаболита липсваха при мишките с изчерпана микробиота, а останалите се различаваха по количество, някои повече, а други по-малко, отколкото при контролните мишки", обяснява професор Масаши Янагисава (Masashi Yanagisawa) от Университета в Цукуба, ръководител на проучването.

След това екипът се заема да определи какво обикновено правят тези метаболити. Използвайки анализ на обогатяване на метаболомен набор откриват, че биологичните пътища, най-засегнати от лечението с антибиотици, са тези, които участват в създаването на невротрансмитери, молекулите, които клетките в мозъка използват, за да комуникират помежду си. Например, пътят триптофан-серотонин е почти напълно затворен. Мишките с изчерпана микробиота имат повече триптофан, отколкото контролите, но почти нулев серотонин. Това показва, че без важните чревни микроби, мишките не могат да произведат никакъв серотонин от триптофана, който ядат. Екипът също така установява, че мишките са с дефицит на метаболити на витамин В6, които ускоряват производството на невротрансмитерите серотонин и допамин.

Екипът също така анализира как спят мишките, наблюдавайки мозъчната им активност в ЕЕГ. Те откриват, че в сравнение с контролните мишки, мишките с изчерпана микробиота имат повече REM и не-REM сън през нощта - когато се предполага, че мишките са активни - и по-малко не-REM сън през деня - когато мишките би трябвало да спят. Броят на епизодите на REM сън е по-висок както през деня, така и през нощта, докато броят на епизодите, които не са REM, е по-голям през деня. С други думи, мишките с изчерпана микробиота превключват между етапите на сън/събуждане по-често от контролите.

Професор Янагисава предполага, че липсата на серотонин е отговорна за аномалиите на съня обаче все пак трябва да се изработи точният механизъм.

"Открихме, че изчерпването на микробите елиминира серотонина в червата и знаем, че нивата на серотонин в мозъка могат да повлияят на цикъла на сън/бодърстване", отбелязва професорът. "По този начин промяната на микробите в червата чрез промяна на диетата може да помогне на тези, които имат проблеми със съня."

Така че, този празничен сезон, когато ви се доспи, след като похапнете обилно с храни, богати на триптофан, каквито са протеиновите, не забравяйте да благодарите на чревните си микроби!

Справка: Yukino Ogawa et al. Gut microbiota depletion by chronic antibiotic treatment alters the sleep/wake architecture and sleep EEG power spectra in mice, Scientific Reports (2020). DOI: 10.1038/s41598-020-76562-9

Източник: Gut microbes: The key to normal sleep, University of Tsukuba

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини