13 °C

ЕК предлага България да получи достъп до 9,282 млрд. евро за възстановяване от кризата

Европейската комисия предлага България да получи достъп до 9,282 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от Ковид-19. Това събощиха за БТА от ЕК в отговор на въпроси.

От посочената обща сума делът на безвъзмездните средства за нашата страна се предвижда да бъде 6,131 млрд. евро. Делът на заемите е 3,151 млрд. евро.

Комисията вчера предложи фондът да разполага със 750 млрд. евро в бюджета на ЕС до 2027 година. Предвижда се две трети от тази сума да бъде отпускана безвъзмездно, а останалите средства да бъдат заеми от международните капиталови пазари. Частта на заемите ще се изплаща от държавите според дела на вноските им в общия бюджет на ЕС.

Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи. Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за цифровизация.

Очаква се през юни Европейският съвет да обсъди тези предложения. Предвижда се заемите да бъдат изплащани до 2058 г., като до 2027 г. се покриват единствено лихвите.

Комисията днес уточни, че разпространените вчера данни, според които се предвиждаше нашата страна да получи 15 млрд. евро, са били само примерни. Тези данни са отчитали възможните нужди на държавите за възстановяване на техните икономики.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини