13 °C

Какво предвижда новият Закон за ВиК

Очаква се следващата седмица проектът на Закон за ВиК да бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщи по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Тя напомни, че НС взе решение до 15 май да се публикува за обществено обсъждане проектът на закон и допълни, че на 5 май е било публикувано за обществено обсъждане Приложение 3, като то е приключило на 19 май и е изпратен докладът за предварителна оценка в МС, а срокът за одобряването е една седмица. След това на портала за обществените консултации и на сайта на МРРБ ще бъде качен текстът на проектозакона за обществено обсъждане.

Министърът изтъкна, че сега отрасълът работи в сложна и фрагментирана нормативна уредба и има нужда от такава, която да урежда всички отношения във ВиК сектора.

Тя напомни, че проектозаконът предвижда запазване на собствеността на инфраструктурата - публична държавна и публична общинска. В една административна област определяме един ВиК оператор, каза министърът. Асоциациите по ВиК ще сключат договори с ВиК оператора за срок до 30 години, а не 15, както е досега. С проектозакона се създава отделна Комисия за регулиране на ВиК сектора. Целта е да се даде възможност за по-голяма гъвкавост и прецизност при определяне на цените на ВиК услугите и проследимост на отрасъла. Предвижда се да се осигури целево финансиране на отрасъла чрез държавния бюджет, като цените се предлага да са двукомпонентни, без това да ги завишава. Едната компонента се предлага да е постоянна и да е свързана с условно постоянните разходи на ВиК оператора, а - другата да е променлива, съобразно количествата, които всеки потребител е използвал.

Министърът каза още, че ВиК холдингът се структурира в момента и има избран надзорен и управителен съвет, както и изпълнителен директор. Има срок, в който звената трябва да се структурират и да започне прехвърлянето на активите - държавна собственост, от ВиК операторите към холдинга. Определят се 28 обособени територии, в които ще има един ВиК оператор и една ВиК асоциация, като по това има възражение само от Националното сдружение на общините.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Мн
    Много
    9 0
    19:30, 28 май 2020
    Много шапки отгоре над Оператора. Асоциация, Комисия, Холдинг. Хем водата не става за пиене, хем ще плащаме повече. Никой не ни пита за раздутата администрация. Преди по-добре си гледаха работата. Основното е подмяна на водопроводите по населените места. Инвестиции. Само разходите за асоциации, комисии и холдинги ще са достатъчни за подмяна на водопроводите в страната. Луди сте за връзване, но най-доброто ще е да бъдете изметени.
  • 2
    Во
    Вода
    3 0
    10:35, 29 май 2020
    Докато загубите на вода, открадната и изтекла незнайно, се заплаща солидарно от добросъвестните платци, и холдинга и операторите ще им е през щепсела за остарелите водопроводи и инвестиционни политики. Ще си забиват клиновете един върху друг докато издържат и ще копаят дупка върхо дупка. Боли ги фара тя цената си включва всичко.
  • 3
    Jo
    John
    2 0
    13:45, 29 май 2020
    такса водомер, ползваш, не ползваш, плащаш, ТОВА Е НАГЛОСТ!
Последни новини