20 °C

Какво предвижда новият Закон за ВиК

Очаква се следващата седмица проектът на Закон за ВиК да бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщи по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Тя напомни, че НС взе решение до 15 май да се публикува за обществено обсъждане проектът на закон и допълни, че на 5 май е било публикувано за обществено обсъждане Приложение 3, като то е приключило на 19 май и е изпратен докладът за предварителна оценка в МС, а срокът за одобряването е една седмица. След това на портала за обществените консултации и на сайта на МРРБ ще бъде качен текстът на проектозакона за обществено обсъждане.

Министърът изтъкна, че сега отрасълът работи в сложна и фрагментирана нормативна уредба и има нужда от такава, която да урежда всички отношения във ВиК сектора.

Тя напомни, че проектозаконът предвижда запазване на собствеността на инфраструктурата - публична държавна и публична общинска. В една административна област определяме един ВиК оператор, каза министърът. Асоциациите по ВиК ще сключат договори с ВиК оператора за срок до 30 години, а не 15, както е досега. С проектозакона се създава отделна Комисия за регулиране на ВиК сектора. Целта е да се даде възможност за по-голяма гъвкавост и прецизност при определяне на цените на ВиК услугите и проследимост на отрасъла. Предвижда се да се осигури целево финансиране на отрасъла чрез държавния бюджет, като цените се предлага да са двукомпонентни, без това да ги завишава. Едната компонента се предлага да е постоянна и да е свързана с условно постоянните разходи на ВиК оператора, а - другата да е променлива, съобразно количествата, които всеки потребител е използвал.

Министърът каза още, че ВиК холдингът се структурира в момента и има избран надзорен и управителен съвет, както и изпълнителен директор. Има срок, в който звената трябва да се структурират и да започне прехвърлянето на активите - държавна собственост, от ВиК операторите към холдинга. Определят се 28 обособени територии, в които ще има един ВиК оператор и една ВиК асоциация, като по това има възражение само от Националното сдружение на общините.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Мн
  Много
  8 0
  19:30, 28 май 2020
  Много шапки отгоре над Оператора. Асоциация, Комисия, Холдинг. Хем водата не става за пиене, хем ще плащаме повече. Никой не ни пита за раздутата администрация. Преди по-добре си гледаха работата. Основното е подмяна на водопроводите по населените места. Инвестиции. Само разходите за асоциации, комисии и холдинги ще са достатъчни за подмяна на водопроводите в страната. Луди сте за връзване, но най-доброто ще е да бъдете изметени.
 • 2
  Во
  Вода
  2 0
  10:35, 29 май 2020
  Докато загубите на вода, открадната и изтекла незнайно, се заплаща солидарно от добросъвестните платци, и холдинга и операторите ще им е през щепсела за остарелите водопроводи и инвестиционни политики. Ще си забиват клиновете един върху друг докато издържат и ще копаят дупка върхо дупка. Боли ги фара тя цената си включва всичко.
 • 3
  Jo
  John
  1 0
  13:45, 29 май 2020
  такса водомер, ползваш, не ползваш, плащаш, ТОВА Е НАГЛОСТ!

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини