2 °C

На днешния ден празнуват спешните медици

Изображение 1 от 2

   

  Община Първомай се обслужва от филиал на Центъра за спешна медицинска помощ -Пловдив. В него работят двама лекари, двама асистент лекари и 6 фелдшери. Разполагат и с 3 линейки, една от които е съвсем нова и със съвременно оборудване.

  Днес те празнуват своя професионален празник - 27 май е  обявен за Световен ден на спешната помощ от тази година.

  Целта е да се обединят хората и управляващите по света мисловно и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важността на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

  За проблемите и хубавите неща разговаряхме с д-р Димитрина Илиева отговорник на първомайския филиал.

  Тя започва с думи на благодарност към Димитър Желязков и хората, които дариха в неговата кампания. В резултат на събраните 3782 лв. Центърът разполага с 2 абсолютно нови ЕКГ апарата, 3 пулсоксиметъра, предстои да бъдат закупени и 2 глюкомера. Това според д-р Илиева са най-основните „оръдия на труда“ за спешния медик. „Благодаря и на Веселин Славов, който също ни подари екг апарат. Това, което направи обществеността на Първомай е жест, за който много хора могат да мечтаят“, каза още докторката и добави, че дори е усетила "бяла завист" от колегите си в Пловдив. Впечатлена е и от жеста на кмета Николай Митков. Разказва, че никога не са се виждали и не е успяла да му благодари за изключително бързата и адекватна реакция реакция на изискването да бъде обособено помещение за изолатор.

  „Работим в мизерни условия, с остаряла техника и ограничен бюджет“, споделя още д-р Илиева, но е благодарна за разбирането от хората.

  В Първомай няма много конфликтни ситуации. Случва се да дойде подпийнал пациент с претенции. Има случаи когато пациенти си измислят диагнози, за да си спестят ходене до личния лекар. Други бъркат спешния център с денонощен кабинет. Но спешните медици рядко отказват помощ.

  По време на кризисната ситуация в България спешните случаи рязко са намалели. Макар и рядко, са приемани обаждания от хора, които са си внушили, че имат симптоми на Ковид-19. За радост, в общината случай на този вирус няма установен. Спешните медици работят в условията на стрес и натиск, но водени от своята човечност. Често именно критичната ситуация е тази, която изважда на показ истинската същност на всеки.

  Честит празник на хората, призвани да ни помогнат в спешна ситуация!Пожелаваме им по-малко напрегнати моменти и повече разбиране от държавата.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 27.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
  27 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
  27 яну 2021
  Последни новини