13 °C

На днешния ден празнуват спешните медици

Изображение 1 от 2

   

  Община Първомай се обслужва от филиал на Центъра за спешна медицинска помощ -Пловдив. В него работят двама лекари, двама асистент лекари и 6 фелдшери. Разполагат и с 3 линейки, една от които е съвсем нова и със съвременно оборудване.

  Днес те празнуват своя професионален празник - 27 май е  обявен за Световен ден на спешната помощ от тази година.

  Целта е да се обединят хората и управляващите по света мисловно и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важността на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

  За проблемите и хубавите неща разговаряхме с д-р Димитрина Илиева отговорник на първомайския филиал.

  Тя започва с думи на благодарност към Димитър Желязков и хората, които дариха в неговата кампания. В резултат на събраните 3782 лв. Центърът разполага с 2 абсолютно нови ЕКГ апарата, 3 пулсоксиметъра, предстои да бъдат закупени и 2 глюкомера. Това според д-р Илиева са най-основните „оръдия на труда“ за спешния медик. „Благодаря и на Веселин Славов, който също ни подари екг апарат. Това, което направи обществеността на Първомай е жест, за който много хора могат да мечтаят“, каза още докторката и добави, че дори е усетила "бяла завист" от колегите си в Пловдив. Впечатлена е и от жеста на кмета Николай Митков. Разказва, че никога не са се виждали и не е успяла да му благодари за изключително бързата и адекватна реакция реакция на изискването да бъде обособено помещение за изолатор.

  „Работим в мизерни условия, с остаряла техника и ограничен бюджет“, споделя още д-р Илиева, но е благодарна за разбирането от хората.

  В Първомай няма много конфликтни ситуации. Случва се да дойде подпийнал пациент с претенции. Има случаи когато пациенти си измислят диагнози, за да си спестят ходене до личния лекар. Други бъркат спешния център с денонощен кабинет. Но спешните медици рядко отказват помощ.

  По време на кризисната ситуация в България спешните случаи рязко са намалели. Макар и рядко, са приемани обаждания от хора, които са си внушили, че имат симптоми на Ковид-19. За радост, в общината случай на този вирус няма установен. Спешните медици работят в условията на стрес и натиск, но водени от своята човечност. Често именно критичната ситуация е тази, която изважда на показ истинската същност на всеки.

  Честит празник на хората, призвани да ни помогнат в спешна ситуация!Пожелаваме им по-малко напрегнати моменти и повече разбиране от държавата.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 11.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
  11 апр 2021
  Последни новини