27 °C

На днешния ден празнуват спешните медици

Изображение 1 от 2

   

  Община Първомай се обслужва от филиал на Центъра за спешна медицинска помощ -Пловдив. В него работят двама лекари, двама асистент лекари и 6 фелдшери. Разполагат и с 3 линейки, една от които е съвсем нова и със съвременно оборудване.

  Днес те празнуват своя професионален празник - 27 май е  обявен за Световен ден на спешната помощ от тази година.

  Целта е да се обединят хората и управляващите по света мисловно и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важността на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

  За проблемите и хубавите неща разговаряхме с д-р Димитрина Илиева отговорник на първомайския филиал.

  Тя започва с думи на благодарност към Димитър Желязков и хората, които дариха в неговата кампания. В резултат на събраните 3782 лв. Центърът разполага с 2 абсолютно нови ЕКГ апарата, 3 пулсоксиметъра, предстои да бъдат закупени и 2 глюкомера. Това според д-р Илиева са най-основните „оръдия на труда“ за спешния медик. „Благодаря и на Веселин Славов, който също ни подари екг апарат. Това, което направи обществеността на Първомай е жест, за който много хора могат да мечтаят“, каза още докторката и добави, че дори е усетила "бяла завист" от колегите си в Пловдив. Впечатлена е и от жеста на кмета Николай Митков. Разказва, че никога не са се виждали и не е успяла да му благодари за изключително бързата и адекватна реакция реакция на изискването да бъде обособено помещение за изолатор.

  „Работим в мизерни условия, с остаряла техника и ограничен бюджет“, споделя още д-р Илиева, но е благодарна за разбирането от хората.

  В Първомай няма много конфликтни ситуации. Случва се да дойде подпийнал пациент с претенции. Има случаи когато пациенти си измислят диагнози, за да си спестят ходене до личния лекар. Други бъркат спешния център с денонощен кабинет. Но спешните медици рядко отказват помощ.

  По време на кризисната ситуация в България спешните случаи рязко са намалели. Макар и рядко, са приемани обаждания от хора, които са си внушили, че имат симптоми на Ковид-19. За радост, в общината случай на този вирус няма установен. Спешните медици работят в условията на стрес и натиск, но водени от своята човечност. Често именно критичната ситуация е тази, която изважда на показ истинската същност на всеки.

  Честит празник на хората, призвани да ни помогнат в спешна ситуация!Пожелаваме им по-малко напрегнати моменти и повече разбиране от държавата.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 28.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
  28 сеп 2020
  Последни новини