Арктически яребици потискат имунната си система, за да съхранят енергия през зимата

За да оцелеят при ниските температури в Арктика, животните трябва да използват ефикасно енергията си. Ново изследване разкрива, че вид арктически птици - скалната яребица от архипелага Шпицберген, прибягва до неизвестен досега метод за съхраняване на енергия, съобщи ЮПИ.

Нито един вид птици не живее по-близо до Северния полюс от скалните яребици от Шпицберген. За да разберат по-добре как този вид птици оцелява в екстремни условия, учени анализирали промени в имунната им система през зимата и късната пролет.

"Установихме, че птиците потискат имунната си система през петте месеца на годината, когато дните са тъмни, вероятно за да съхранят енергия - заяви Андреас Норд от университета в Лунд, Швеция. - Те използват тези ресурси, за да съхранят топлината на телата си и да търсят храна. Когато дневната светлина се завърне, имунната им реакция се усилва."

Специалистите констатирали, че когато птиците се разболеят в средата на зимата, изразходват по-малко енергия в сравнение с периода, когато са здрави. Обратното се случва, когато птиците се разболеят през пролетта.

"По-слабата имунна система вероятно е част от приспособяването, което арктическите животни използват, за да съхранят енергия през зимата - поясни Норд. - Рискът да се заразят с различни болести в далечния север е по-малък през зимата, отколкото през по-топлото лято."

Новооткритата стратегия за съхраняване на енергия е рискова. "Това може да има негативни последствия, когато в резултат на климатичните промени мигриращите птици пристигнат по-рано в Арктика и я напуснат по-късно", отбелязват учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Experimental Biology

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини