Експерти предупреждават за опасност от закриване на редица петролни проекти в Русия заради новото споразумение на ОПЕК+

След дълги преговори между ОПЕК и още няколко страни производителки на петрол, обединени в групата ОПЕК+, бе постигнато ново споразумение за намаляване на добива. Още през май-юни намаляването трябва да бъде с 9,7 милиона барела дневно, като 2,5 милиона се падат на Русия. Технически компаниите ще могат да осигурят такова намаление, но рискуват в бъдеще да не възстановят замразените проекти и да изгубят част от запасите, посочват пред ТАСС експерти.

На руските петролни компании ще им се наложи да преразгледат инвестиционните си програми, отбелязва Дмитрий Маринченко от международната рейтингова агенция Фич (Fitch). Компаниите може да увеличат капиталовложенията, за да имат възможност в бъдеще да възстановят добива.

Как ще бъдат разпределени квотите между компаниите засега не е ясно, но трябва да се оценява не само сегашното им равнище на добив, посочва директорът на отдела за проучване и добив на петрол и газ във Вигон кънсалтинг (VYGON Consulting) Сергей Клубков. Трябва да се оценят технологичните възможности за всяка компания и да се определи как играчите, които не участват в намаляването на добива, ще компенсират свиването, което извършват другите компании.

През май Русия трябва да направи значителни съкращения на добива, като няма много време за постепенно намаляване, а нефтохранилищата вече са почти препълнени.

Създалите се обстоятелства ще накарат компаниите да замразят най-нерентабилните кладенци и находища, но няма гаранции, че след това те ще могат да бъдат възстановени, част от запасите може да бъдат изгубени, посочи експертът от Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков. Според него ще пострада най-вече Поволжието и част от Западен Сибир.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини