Заповедта на министър Ананиев не забранява пазара във вторник

Днес няма да работят пазарите в цялата страна според новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, но пак според нея в Първомай може да се проведе пазара във вторник.

В новия акт се уточнява, че на фермерските пазари могат да се предлагат „различни храни от животински и неживотински произход, които отговарят на Закона за храните, Закона за ветеринаромедицинската дейност, актовете по предлагането им, правото на ЕС в областта на храните… за специфични изисквания за директни доставки на малки количества

суровини и храни от животински произход; плодове и зеленчуци, посевен и посадъчен материал; фураж и фуражни суровини.

Във вторник  търговците ще могат да реализират своята продукция, при строго спазване на противоепидемичните мерки, в т.ч социална дистанция, изисквания за лична хигиена, лични предпазни средства и дезинфекция, пише в заповедта.

След това –  от 16 април, четвъртък, кооперативните пазари и цветните борси отново ще бъдат затворени, но този път до второ нареждане, тоест по преценка на Ананиев.

Според социалните мрежи и коментарните предавания в електронните медии, заповедта е резултат от безотговорното поведение на обществото като цяло.

От днес е задължително и носенето на маски или покриващи лицето материали на всички обществени места.

Министерството на здравеопазването „напомни“ на всички граждани, че трябва стриктно да спазват ограниченията за социална дистанция и излизане от дома при крайна необходимост.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    19
    1952
    14 -12
    13:04, 12 апр 2020
    До вторник има много време!Както усещам ,тези гербаджии взеха да се подиграват с хората!Не може вчера да разрешиш,а днес да го забраняваш!Всъщност,това е в кръвта им и няма да е за последно!Но търпимоста на хората ще свърши и тогава някои може да не дочакат европейски пари!
    • А
      А
      8 0
      00:37, 13 апр 2020
      Въпросът не е само в това дали пазара е разрешен или забранен, а дали е безопасен. Това струпване на много хора на едно място по едно и също време май не е най-безопасния начин за продажба. Продукция трябва да се произвежда и предлага дори повече от преди, защото вносът вече е проблем, но обстоятелствата изискват нови варианти тя да достига до купувача.
  • 2
    19
    1975
    16 -9
    14:40, 12 апр 2020
    Гербаджийте са най големия вирус на България!
    • 12
      123
      3 -1
      07:16, 14 апр 2020
      От комунягите по-голямо зло - няма! А сега има голямо ступване на глупендери...в "онази сграда". Но едва ли ще е задълго, защото дори тези, които ги избраха - вече ги псуват.
  • 3
    Ги
    Гинчо Гинчев
    4 0
    15:06, 12 апр 2020
    Питагоре коментирай.Къде се изгуби?
    • 🔞
      🔞
      4 -5
      18:57, 12 апр 2020
      Малоумниците постепенно изчезват ❗ Подготвяй се и ти ❗🤣
  • 4
    От
    От сергията
    11 -4
    15:35, 12 апр 2020
    Спрете го тоя пазар, стига сте ритали да работи, та да работи!!! И във вторник не трябва да има, какъв е смисъла да пламнем и после да го затваряме! Вземете мерки
  • 5
    Пъ
    Първомаец
    14 0
    17:14, 12 апр 2020
    Пазара че го пуснаха беше най голямата глупост при това положние, да спасят нас производителите, Няма как да стане-ведъж да ти отрежат главата после да ти я залепят не става, сега важното е да оцелеем, физически, знам че затова ще трябва не само сила но и дух, ние го имаме, господ да ни пази.
  • 6
    Па
    Пазарджия-сеирджия
    8 -3
    19:46, 12 апр 2020
    Недейте така бе хора, побъркахте го Митката - искаме пазар - нещем пазар! Какво да прави сега Градоначалника ? Как да раздели сламата ?
    • Ис
      Истината
      4 -6
      20:24, 12 апр 2020
      Хората масово искат пазара да работи и като цяло със спокойствие приемат цялата работа, а това че тука има 20-30 панирани дето сън не ги хваща че ще се заразят си е тяхен проблем
  • 7
    S.
    S.O.S.
    15 0
    00:30, 13 апр 2020
    Производителите да си продават на сергия пред къщите или да се позволят единични сергии на общински места. Инфо за местонахождение и вид продукция със снимки - общината спешно да направи сайт "Общински пазар" и да се вземат координатите на всички. А също и да се разреши в магазините да продават плодове и зеленчуци на местни производители без да се търсят тази част от документите, които малките производители не могат да дадат. Да се счита като преотстъпване на търговска площ примерно, или нещо по-умно и законно да се измисли. Трябва да сме гъвкави в рамките на закона, безопасността и разрешеното, в противен случай .. сами си отговорете!
  • 8
    Ec
    Eco-clima
    2 0
    21:21, 13 апр 2020
    Защо министърът не затвори големите вериги,като Лидъл,Кауфланд,Билла,Метро и т.н.???
Последни новини