13 °C

На какво в храненето да обърнем внимание по време на извънредните мерки

Мерките ни наложиха още по-застоял начин на живот. За кратко време рисковите фактори за някои здравословни проблеми рязко нараснаха. Какво имам предвид? Разбира се, обездвижени сме, което създава ред проблеми: повишаване на теглото, отпускане на мускулите, нестабилност в целия опорно-двигателен апарат, обаждане на стари и появата на нови болежки в кръст, стави, врата... Обезвижването обаче влияе и на метаболитните процеси, обмяната на веществата се забавя – малкото полезни вещества, които поемаме с храната не достигат до клетките ни и същевременно натрупаните токсини в огранизма се излъчват от него в по-малък обем. Но!
На на този проблем има решение дори да сме затворени вкъщи – достатъчно е да си въведем рутина и поне половин час на ден спортуваме, още по-добре, ако можем два пъти на ден. Много домакинства разполагат с велоергометър, кростренажор – тези уреди ни дават прекрасно решение да компенсираме липсата на разходка. Нека да не забравяме и че все още тичането навън не е забранено – само не бива да го правите в парковете и в градинките и задъжително трябва да поддържате дистанция от 2 метра от другите.
Друг вариант за развижване са комплексите упражнения за всички мускулни групи, които могат да се проведат под строга серия или по-динамично с музика, подобно на аеробика. А йогата и тай-чи са начин на живот.
Стигнахме до съществото на проблема, който може да бъде разбит на дребни, но съществени детайли. Първо, за да не допринесем още повече за застоя на обмяната на веществата, трябва да пием достатъчно вода. Долната граница е 2 ½ литра. Колкото повече вода пием, толкова по-добре. Сега поне не излизаме  много, така че проблемът с отделянето ѝ го нямаме. Специалисти препоръчват пиенето на дори 4 литра вода... 


Когато водим застоял начин на живот, е много важно да следим калорийния режим. Сега са ни нужни далеч по-малко калории. Към какво число трябва да се ориентираме вече зависи от фактори като пол, възраст, ръст, тегло, съотношение мускулна маса и мазнини в тялото. Има достатъчно калкулатори в интернет, които можем да ползваме, за да изчислим приблизително вярното за нас количество калории за деня.
Най-същественият въпрос се отнася за качеството на храната и храненето. Когато сме затворени у дома голяма част от хората губят полезните си навици. Причините са няколко, но това е друга тема. Независимо от стреса и, уви, тежкото финансово положение, в което изпадат редица семейства сега, е важно за здравето да се стремим да се храним с възможно най-изчистена откъм химия храна. При стрес и безпаричие обикновено се храним с прекалено много въглехидрати. Точно това хранене трябва да се балансира. В първия случай е въпрос на воля, във втория би могло да помогне преразглеждането на храните, които се консумират. Основните групи храни винаги са давали добри решения. Това са: месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти, варива, зеленчуци, плодове и зърнени, по възможност пълнозърнести.
Стремежът в храненето трябва да е насочен към осигуряване на минимума белтъчици. Защото при стрес и недоимък обикновено точно тази храна е най-пропусканата в храненето. Един лесен начин за изчисляване на необходимото количество белтъчини лично за вас е спрямо теглото ви – грам за килограм като минимум. Така осигуряването на 50-60-70-80 и дори 100 грама протеини на ден не би трябвало да е проблем. След това трябва да се ориентирате кои продукти какво количество белтъчини могат да ви дадат – ясно е, че месото е най-добрият източник, но то е и богато на мазнини, така че с него трябва да се внимава. Можем да добавим риба, яйца, мляко и млечни продукти и непременно бобови култури. Варивата са ни ценни не само заради растителните протеини, но и заради фибрите и полезните хранителни вещества, които съдържат. Благодарение на тях ще си осигурим редовен стомах. Включването им в седмичното меню 3-4 пъти е чудесен вариант да имаме добре функциониращи черва.
Белтъчините, освен това засищат и ни държат по-дълго време сити, с което вълчият глад като явление трябва да е изчистен. Естествено, за целта се налага храненето да се провежда на приблизително равни интервали, на около 4 часа време е добро решение. Това са 4 хранения за деня. Така ще имаме контрол и върху количествата храна, която поглъщаме. Експертите казват: нахранваме се с такова количество, което е равно на двете ни шепи. Другото е в повече. И консумирайте редовно супи!

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
03 юни 2020
Последни новини