Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу трима от ДАИ – Пловдив за подкуп

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо С.М (40 г.), П.Т. (54 г.) и Д.Я. (47 г.) за това, че в периода 1 юни 2017 г. – 24 юли 2019 г., в Асеновград и Пловдив, в качеството си на длъжностни лица (инспектори в Областен отдел "Автомобилна администрация", сектор "Контролно административна и наказателна дейност"), са приели подкуп, за да не съставят актове за административно нарушение по Закона за автомобилните превози при извършени контролни проверки на 3 фирми. Деянието е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение – престъпление по чл. 302 т.2 вр. чл. 301 ал.1 вр. чл. 20 вр. ал.1 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че на тримата, с оглед изпълнение на служебните задължения, било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в Пловдивска област. Съобразно нормативните актове някои от инспекциите се извършвали в Областния отдел на ДАИ, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони – на място в офисите им. Обикновено обвиняемите съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например – неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др.

Обвиняемите многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева, като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност. За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали неследващ им се дар – пари, суми в размер от 300 до 5000 лева. Вследствие на което, съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева.

През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел "Автомобилна администрация", като били установени нарушения в работата на тримата обвиняеми.

Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" от 3 октомври 2019 г.

За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г., глоба до 20 000 лева и лишаване от права.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    стар служител на ДАИ
    0 0
    15:33, 2 апр 2020
    Не са се отчели на когото трябва и ще ядат сега хурката.

Случаен виц

Последни новини