Истанбул, Измир и Анкара с най-много случаи на коронавирус в Турция

Eпидемията от новия коронавирус е обхванала всички провинции на Турция. Снощи бе съобщено,че броят на заразените е достигнал 15 670, а на починалите - 277 души.

От общо 81 окръга на Турция, в половината има жертви на коронавируса, като 79 на сто са при хора над 60 години.

Истанбул държи първенството по този тревожен показател. Около 60 на сто от случаите на починали и заразени пациенти са регистрирани в Истанбул.

По данни на здравното министерство в града от 13 март до 1 април са регистрирани общо 8852 души заразени . Следва Измир с 835 и Анкара със 712 души.

Броят на излекуваните пациенти е 333.

Според здравните власти епидемията в страната се е разпространила не от чужбина, а от Истанбул от приходящи от другите провинции на страната.

Сред най-рисковите райони на Истанбул към момента се посочват Есенлер /индустриален район с най-много приходящи, в района се намира централната автогара/, Зейтинбурну, Бахчелиевлер, Гюнгьорен, Фатих - многолюдни райони в европейската част на мегаполиса с висок процент на миграция от източните и югозиточните провинции.

Сравнително по-спокойна е картината на азиатския бряг, където има по-малко заразени - Кадъкьой, Принцовите острови, Тузла.

Тежка е обстановката в редица окръзи на страната - Кония /584/, Коджаели /410/, Самсун /112/, Адана /197/, Бурса /135/. В някои от тези провинции има доста хора, завърнали се от религиозно поклонение в Мека, при които бяха регистрирани значителен брой позитивни тестове на новия коронавирус. Предполага се, че са го привнесли от Саудитска Арабия.

Учащи в чужбина студенти, които се завърнаха в страната през миналата седмица, включително и от България, са поставени под 14 дневна карантина в студентските общежития в Болу, Текирдаг и други градове.

Особено тревожна е статистиката при здравните работници, където общо 601 души са заразени с новия коронавирус.

Според проф.д-р Атеш Кара от специализирания Научен съвет предстоящите 4-5 дни до края на тази седмица са много критични за страната във връзка с разпространението на новия коронавирус.

"Ако успеем още 4-5 дни да задържим клиничната картина от периода 23-30 март в разпространиението на Ковид-19, може да успеем да спрем разпространението. Но затова хората трябва да си останат в къщи. Стискайте още една седмица зъби, непременно си останете в къщи", призова ученият в интервю пред турски медии.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини