14 °C

Китай предлага замяна на интернет протокола TCP/IP

Китайската компания Huawei, операторите China Unicom и China Telecom, както и Министерството на индустрията и информационните технологии на страната предложиха на Международния съюз по далекосъобщения (ITU) да преразгледа един от фундаментите на интернет, съобщи Файненшъл Таймс.

Става въпрос за протокола TCP/IP, като се предлага той да бъде заменен с нов, наречен New IP. Според авторите на проекта, New IP е по-подходящ за текущото състояние на интернет и идеите за развитие на мрежата отколкото TCP/IP, разработен преди почти половин век.

По-специално, New IP адресите ще позволят на устройства от различни мрежи да взаимодействат директно помежду си. Това би трябвало да увеличи скоростта и надеждността на връзките и да задоволи по-пълно нуждите на развиващи се направления като самоуправляемите автомобили и интернет на нещата (IoT).

Не е ясно дали ITU ще приеме нововъведението. Има опасения, че New IP ще позволи на правителствата да контролират интернет, включително произволно да блокират определени ресурси и да намалят нивото на анонимност на уеб потребителите.

Huawei, от своя страна, уверява, че проектът New IP е отворен. Така или иначе, технологията вече е в процес на разработка и ще бъде готова за тестване в началото на 2021 година.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини