16 °C

Стадният имунитет няма да ни спаси от Covid-19

Трудно е да се правят прогнози в условия на пандемия. Ситуацията се променя толкова бързо, че това което сте знаели миналата седмица вече на важи в края на деня. Променят се данните за скоростта на разпространение на вируса, симптомите на инфекцията, най-добрите мерки за предпазване на населението.

Но сред цялата тази несигурност има едно нещо, което не можех да предвидя, пише в анализа си епидемиологът Гидеон Мейеровитц-Катц – дискусиите около стадния имунитет. Тази тема се появи толкова неочаквано, че когато журналист ме попита какво смятам по въпроса и дали мярката би била ефективна срещу коронавируса, буквално се изсмях, защото си помислих, че се шегува.

И въпреки всичко темата продължава да е на дневен ред. Безброй статии твърдят, че макар и рисковано, постигането на стаден имунитет може да е един от начините да се справим с кризата. Много от авторите им смятат, че стадният имунитет е превантивна стратегия, която ще спре приливната вълна на болестта, за която мнозина твърдят, че тепърва предстои.

Всичко това са откровени глупости. Стаден имунитет без ваксина не може да бъде превантивна мярка.

Нека обясня.

Стадният имунитет е епидемиологична концепция, според която населението трябва да е достатъчно имунизирано срещу дадено заболяване, така че инфекцията да не се разпространи из групата хора.  С други думи – множество хора трябва да бъдат неподатливи на заболяването – в резултат на ваксинация или естествен имунитет – за да може уязвимите да бъдат защитени.

Да вземем заушката, например. Тя е силно заразно заболяване и макар да е сравнително безобидна, е крайно неприятна и понякога причинява доживотни усложнения.  Срещу заушката има създадена ваксина – високо ефективна ваксина, която всъщност е превърнала заболяването в истинска рядкост в наши дни.

Заушката е с честота на възпроизводство 10-12, което означава че при едно силно податливо население- т.е група хора в която никой не е имунизиран –всеки заразен ще предаде заболяването на 10-12 души.

Това на свой ред означава, че без ваксина приблизително 95% от населението ще се заразят с времето. Но дори и при наличието на нещо толкова заразно, 5% от населението няма да бъде засегнато, защото веднъж след като всички са изградили имунитет, те няма да има от кого да се заразят.

Бихме могли да увеличим тази цифра чрез ваксинация, защото ваксините създават имунитет у хората, които спират да си предават заболяването един на друг.  Ако ваксинираме достатъчен брой хора срещу болестта, тя ще спре да се разпространява сред населението.

Ето това е стаден имунитет.

В случая със заушката,  92% от населението трябва да са имунизирани, за да спре напълно разпространението на болестта.  За щастие Covid-19 далеч не е толкова заразно заболяване, като е пресметнато, че честотата му на възпроизводство е приблизително 3.

Като се има предвид тази стойност, е нужно да се заразят по-малко хора, в сравнение със заушката, но все пак числеността им си остава висока – около 70% от цялото население.

Ето защо стадният имунитет не би могъл да се счита за превантивна мярка.

Ако 70% от населението се зарази с Covid-19, как това да  се определи като превенция? Голяма част от сънародниците ви ще са болни! А идеята в тези 70% да попаднат само младите хора е просто абсурдна.  Ако единствените имунизирани са младите хора, тогава нито една група по-стари хора няма да има имунитет, което означава, че рискът те да напускат домовете си ще остане завинаги.  

Струва си да помислите за последиците от този катастрофален сценарий. В най-добрия случай смъртността от COVID-19 е около 0,5-1%. Ако 70% от цялото население се разболее, това означава че между 0,35-0,7% от всички жители на дадена страна ще загинат – катастрофален резултат.

Като се има предвид, че 10% от всички заразени ще се нуждаят от хоспитализация – огромен брой хора- това също ще има катастрофални последици за страната.

Тъжният  факт е, че стадният имунитет не е решение на настоящата пандемия. Да, той в крайна сметка може и да стане факт, но надеждите, че ще спаси всички ни, са нереалистични. Дискусиите около стадния имунитет могат да започнат когато вече имаме ваксина и нито секунда по-рано, защото едва тогава ще имаме възможност да спрем епидемията.

Дотогава, всеки който говори за стаден имунитет просто греши. За щастие съществуват и други методи за предпазване от заболяването, които се свеждат просто до това да се избягват заразените.

Затова останете си в безопасност вкъщи и практикувайте физическо дистанциране колкото се може повече.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
03 юни 2020
Последни новини