В Пловдив строят за 12 дни лаборатория за изследване на коронавирус (Видео)

"Лабораторията ще е само и единствено за изследване на пациенти с COVID-19 и ще бъде разкрита на територията на УМБАЛ "Свети Георги". От миналата седмица се работи усилено, за да се поискат необходимите оферти и информация на какви условия да отговаря тя", съобщи проф. Карен Джамбазов на брифинга на Кризисния щаб в Пловдив.

"Лабораторията трябва да бъде над Клас 2, тъй като този вирус все още не е напълно с изяснени свойства, така че да се ползва досега съществуващите апарати за други заболявания не е много уместно", добави проф. Джамбазов.

Ето защо лабораторията ще бъде изградена от нулата.

Според направените финансови разчети, на първи етап трябва да се организира оборудването. Част от него ще е напълно автоматизирано, други ще са свързани в едно цяло. Въпросите са цена, бързо действие, максимален брой проби и т.н. Тоест ще се търси съчетанието от цена и качество.

Цената приблизително, според събраните оферти, ще стигне около 167 хиляди лева, като в нея се включват, освен самата система, и ламинарни боксове, фризери, хладилници, центрофуги и друго оборудване, което не е пряко свързано с пробите, но е необходимо, за да работи лабораторията в нормални условията.

Нужна е изцяло нова постройка, като тя ще бъде изградена максимум за 10-12 дена. Архитекти, заедно с доц. Мурджева и доц. Атанасова, вече имат съставен план за това. Общата стойност на всичко, по груби сметки, ще е около 300 – 307 хиляди лева.

"Много граждани се обаждат и изявяват желание да дарят средства. Това ни даде огромната надежда да се впуснем с всички сили, защото считаме, че имаме широката подкрепа на гражданите на Пловдив и областта и на всички, които искат да помогнат в тази извънредна ситуация", каза още проф. Джамбазов.

Средствата, които се отделят на централно ниво, на първо време се насочват за закупуването на дихателни апарати и предпазни средства. Ето защо Областна управа е изпратила апел до всяка една от 18-те Общини в Пловдивско – да се обединят около каузата заедно да създадат лабораторията. Всяка Община ще реши дали ще се включи и какви средства ще дари за изграждането й.

Това ще стане на сесии, свикани този месец.

В Асеновград сесията ще е на 25 март.

Първомай е насрочил сесията на ОбС за 31 март.

В новоизградената лаборатория ще бъдат обработвани няколко проби в рамките само на 2 часа. Относно човешкият ресурс, който е от изключително значение – вече има лекари, които са заявили готовност да работят. Така при минимум двусменен режим на работа ще може да се обработва най-малко 30 проби дневно, обясниха от Кризисния щаб.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Та
    Таня
    1 0
    15:28, 23 мар 2020
    То пък беше срамота Пловдив да няма такава лаборатория.Стара Загора има пък Пловдив няма.
  • 2
    Ст
    стз
    2 -1
    16:23, 23 мар 2020
    че какво странно има?
    Стара Загора е много по напред от Пловдив във всички отношения. От жените и климата до медицината и науките.
    Пловдив се напълни с бюджетни оазиси а в тях селски маймуни за сметка на пространствата в кварталите. Комфорта на живот у филибето и софето е много занижен.
  • 3
    Пи
    питагор
    0 0
    18:30, 23 мар 2020
    в България всичко е комично в Пловдив има медицински университет с традиции а няма лаборатория срам и позор какви учени има там вече е под съмнение на какво учат студентите също е под съмнение. Стара загора имат счупен медицински университет а имат лаборатория просто ние сме държава на абсурдите по добре да бяха направили лабораторията в чирпан и всичко щеше да си е на мястото. Може ли голям университетски център като пловдив да няма такава лаборатория пълен смях сега щели да я градят още по голям смях.
    • Ла
      лаборант
      0 0
      14:33, 25 мар 2020
      Каквато лабораторията такъв и университета на Пловдивчани.
Последни новини