Google започна тестовете на операционната система Fuchsia

Google премина към следващия цикъл в разработването на своята операционна система Fuchsia. Цикълът носи името dogfooding и подразбира използването на продукта в ежедневната работа на специалистите на интернет гиганта. На този стадий проектът вече е преминал основните тестове от специалните екипи на корпорацията. Преди новата ОС да бъде предложена и на потребителите за бета тестове, необходимо е специалистите на Google да направят своя проверка.

В клиентската програма Omaha за работа с обновяванията, в рамките на която се тестват Chrome и Chrome OS е добавен компонента fuchsia.cobalt.SystemDataUpdater и е предложена инструкция за миграция на различните компютърни устройства към новия клон dogfood-release, което става с помощната програма fx, аналог на adb за Fuchsia. И още, в платформата Fuchsia са включени две отделни метрики за автоматична оценка резултатите от тестовете.

В коментарите към промените на Fuchsia са дадени две препратки за изтегляне на обновявания – fuchsia-updates.googleusercontent.com и arm64.dogfood-release.astro.fuchsia.com. Във втория линк Astro е кодовото име на емулатора Google Nest Hub, който се използва от специалистите на Google като прототип за тестването на Fuchsia вместо стандартния фърмуер Cast Platform. Интерфейсът Nest Hub е изграден на базата на приложението Dragonglass, базирано на фреймуърка Flutter, който също се поддържа от Fuchsia.​

Да си припомним, че в рамките на проекта Fuchsia компанията Google разработва универсална операционна система, която може да управлява всякакъв тип компютърни устройства – от работни станции и смартфони до вградена електроника и потребителски компютри. При разработването на Fuchsia се използва натрупания опит с Android и са избегнати типичните недостатъци в мащабирането и в осигуряването на безопасността.

В зависимост от приложението на операционната система, Fuchsia се предлага с две ядра и редица софтуерни слоеве:
LK е ядро за Fuchsia за компютърни система с ограничен обем RAM и слаба производителност на процесора, което е типично за вградените решения. LK ядрото е изградено на базата на проекта littlekernel и на практика е отворена алтернатива на системите от рода на FreeRTOS и ThreadX

Zircon е пълнофункционално микроядро, предназначено за достатъчно мощни компютърни системи, като смартфони и персонални компютри. Zircon е направено като надстройка на LK с реализацията на допълнителни концепции
Слоят Garnet е реализиран върху Zircon и той поема грижите за драйверите на различните устройства
Слоят Topaz предлага интерфейс за създаване на модули-разширения

За Fuchsia е подготвен собствения графичен интерфейс Armadillo, написан на програмния език Dart с използването на фреймуърка Flutter.

За осигуряване на съвместимостта с Linux в ОС Fuchsia се използва библиотеката Machina, която може да стартира Linux софтуера в специална изолирана виртуална машина, базирана на Zircon хипервайзор и спецификацията Virtio, което е аналогично на стартирането на Linux програмите в Chrome OS.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини