Първото огнище на Африканска чума в Хасковска област е в Тополовградско

Изображение 1 от 3

    Хасковска област, която от всички региони в страната остана последна незасегната от Африканската чума по свинете /АЧС/, вече не е чиста.

    Първият случай на заболяло животно в областта е регистриран в Тополовградското землище. В края на ловния сезон по дивите прасета, който приключи на 16-ти февруари, отстреляно животно е дало положителна проба. Шефът на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните д-р Владимир Хърсев съобщи новината и обяви землището на тополовградското село Планинци за чумно огнище. Тава стана днес по време на свиканата от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова среща, на която власите разясняват на кметовете на населените места промените в закона за ветеринаро-медицинската дайност. Според измененията кметовете имат вече повече правомощия, но и задължения към свиневъдите.

    Те ще събират документите за регистрация на свиневъдните обекти.

    Ветеринарите от БАБАХ предупредиха, че е изключително опасно ако останат неидентифицирани животни и нерегистрирани обекти, особено от типа на т.нар. „заден двор“.

    За преодоляването на това заболяване ще са необходими десетки години, защото за АЧС няма ваксина, предупреди д-р Георги Илиев. Той посочи, че вече огнище има регистрирано и в съседна Гърция, който доскоро е била чиста от заразата. И отбеляза, че дивите прасета са инкубатор за болестта и чрез тях тя се прехвърля в промишлените свинеферми и по-малките стопанства. Затова да се спазват набелязаните от властите биомерки за дезинфекция и наблюдения на местата, където се отглеждат прасета, е от изключителна важност. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Св
      свиневъдка
      10 -1
      12:42, 28 фев 2020
      Когато мечката играе в комшиите не може да не дойде и у нас,ха честито!
      Пише се ДЕЗИНФЕКЦИЯ,уважаема г-жо журналист.
    • 2
      Фа
      Фарук
      14 0
      13:45, 28 фев 2020
      Тези каквото им наредят това правят .лизачи от където и да погледнете.
    • 3
      До
      Домуз от ГРОБ/ДПС
      7 -1
      14:42, 28 фев 2020
      Въх , дано не тръгне и по нас ,
      че на Раята вече и е писнало :))
    • 4
      Мд
      мдам
      14 0
      14:51, 28 фев 2020
      Няма как да остане област без чума! Цялата страна планово под ножа. Не остана живо прасе ,само на картинка ще ги гледаме като животински вид.
    • 5
      Еж
      ежко
      6 0
      17:07, 28 фев 2020
      Това се прави защото едни хора не ядът свинско,а се множат прогресивно.
    Последни новини