Проблемите на Хасково намират решение в програмата на "Демократична България"

ХАСКОВО - ОТВОРЕН ГРАД, ОТВОРЕНА ОБЩИНА, ОТВОРЕНИ ПЪТИЩА ЗА РАЗВИТИЕ
Местни избори 2019
Програма за управление на Коалиция "Демократична България -Обединение"

Бъдещето е близо
Предстоящият мандат на местната власт съвпада с началото на третото десетилетие на 21. век, с новия седемгодишен период на европейските структурни и инвестиционни фондове, както и в крайна сметка с новата визия за развитие на ЕС и на страната. Част от него ще бъдат и някои национални проекти, които имат пряко отношение община Хасково и областта като цяло:

- Продължаване на жп линията от село Подкова и осъществяването на връзката на Димитровград и Хасково с гръцкото пристанище Александропулис;

- Пускането на трафика на тежкотоварни автомобили до Гърция, а по-късно изграждането на скоростен път от Стара Загора до Маказа след осъществяването на проекта за тунел под Стара планина в района на Габрово;

- Поставянето на началото и оформянето на 150-хилядната англомерация Хасково-Димитровград.

ПЕТ ПРОБЛЕМА, КОИТО ЩЕ РЕШИМ С ПРИОРИТЕТ

1. Общият устройствен план – край на хаоса в планирането и строителството
Проблем: Хасково е единственият областен център в България без общ устройствен план. Неговата липса затруднява в най-голяма степен развитието на града и общината, води до хаос и неадекватни градоустройствени решения, а нерядко е и причина за корупционни практики.

Решение: Ние поемаме ангажимент още до края на годината да предоговорим съществуващотозадание за Общия устройствен план. Той ще бъде поставен на публично обсъждане през септември идната година , а до края на годината планът да бъде приет окончателно.

2. Водата на Хасково – нов водоизточник и трайно стратегическо решение
Проблем: Водата за питейни битови нужди е жизнено важен въпрос за хората в общината. Неговото решаване не търпи никакво отлагане. Наднорменото съдържание на уран я прави негодна за пиене, както и за някои други битови нужди.

Решение: Необходими са сериозни усилия от страна на местната власт, планиране и преговори с държавните органи, както и сътрудничество със съседните области и общини, за да бъде набелязан нов открит водоизточник, който ще реши трайно проблема в общината. Необходими са бързи решения в това отношение, за да има пълна яснота преди изработването на новия план за развитие на общината.

3.Човешкият капитал – инвестиции в образованието и свързаност с пазара на труда
Проблем: Задълбочават се негативните демографски тенденции на територията на община Хасково. Продължава да нараства относителния дял на населението над трудоспособна възраст, като в същото време намалява броят на подрастващите, които се очаква да излязат на пазара на труда. Липсва трайно планиране на необходимостта от работна ръка в структуроопределящите отрасли, застъпени в общината.

Решение: Пътят е:
- активно участие на общината в изготвянето на държавния план-прием при определянето на профилите и специалностите по професии с акцент върху приема по професии, които действително са нужни на местния пазар на труда;
- откриване на нови специалности, ориентирани към новите технологии и новите професии в началото на 21 век;
- създаване на комисия за планиране на приема и дуалното обучение под личното председатeлствона кмета на общината с участието на представители на бизнеса.

4. Посоката на развитие – от кварталите към центъра, а не обратно
Проблем: Кварталите на Хасково – Кенана, Болярово, Изгрев, Куба, Орфей, Бадема, Хисаря и Каменни са с остаряла и лоша инфраструктура, а част от нея, като например канализацията, какъвто е случаят с Болярово, изобщо липсва. В селата към общината също няма изградена канализация.

Решение: Още през първите три месеца на мандата ще направим пълен преглед на проблемите, свързани с инфраструктурата в кварталите – водоснабдяване, канализация, състояние на улиците, осветление, транспорт, телекомуниционна инфраструтура и др.
Инвестирането в канализация е важна предпоставка за изграждането на колектори и на пречиствателни съоръжения. Нашите усилия ще бъдат концентрирани върху развитието и благоустрояването на кварталитена Хасково. Наред с поетапното прокарване на канализация, ние ще положим усилия да доизградим уличната мрежа, както и ще осигурим нейната дългосрочна поддръжка посредством отдаването на концесии на малки специализирани фирми.

5. Отпушване на „тапите“ и натоварените кръстовища на Хасково
Проблем: През последните години поради редица недомислени решения уличните задръствания са един от сериозните проблеми, които тревожат хората в града. Затрудненията на движението в определени зони и на определени кръстовища имат мултиплициращ ефект и на практика дават отражение върху цялостния трафик в града.

Решение: Изготвяне на изцяло нова организационна схема на територията на града. За нейното приемане и пускане в действие е необходимо преразглеждането на териториите, предназначени за паркиране, както и забрана за паркиране по някои от натоварените градски улици.

- Превръщане на определeни възлови улици в центъра в еднопосочни или двупосочни в зависимост от посоката на трафика и натовареността на близките кръстовища.
 - Ще инвестираме в интелигентна система за управление на светофарите и паркирането.
 - Ще въведем електрически автобуси, осигуряващи икономии и екологична среда.
 - Ще изготвим инвестиционен план и с минимум средства ще се отвори още един вътрешен градски ринг, който ще подобри пропускателните възможности на най-натоварените кръстовища.
 - Ще заделим общински терени и на основата на публично-частно партньорствo ще изградим надземни паркинги в централната градска част.

Коалиция "Демократична България - Обединение" е номер 66 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласовe са престъпления.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Последни новини