Заваляха глоби от ЦИК срещу медии за нарушения в изборния ден

18 решения за налагане на глоби на медии заради нарушения в деня на изборите е взела Централната избирателна комисия от 27 октомври досега.

Част от тях са за обявяване на резултати в деня на вота, други - за агитация. Наказание има и за публикуване на резултати от социологическо проучване без информация за възложителя и за източниците на финансирането му. Във всички тези случаи е нарушен Изборният кодекс.

6 от решенията са срещу pik.bg, пет - срещу "24 часа", три - срещу blitz.bg, по една - срещу standartnews.com, dir.bg, epicenter.bg и онлайн изданието "60-тият град" - гр. Нови пазар.

Случаите са разгледани от ЦИК след подадени сигнали.

Издаването на актовете и определянето на размера на глобите тепърва предстоят.

Случаите

"60-ият град" нарушил забраната за предизборна агитация 24 часа преди вота. И в деня за размисъл, и в деня на вота имало такава. На 27 октомври на първа и на четвърта страница били публикувани името на кандидата за кмет от "БСП за България" Георги Сашев, неговата снимка и зачертан с кръстче номер 56 в бюлетината. Отдолу пишело „Георги Сашев: Бъдете с нас в това състезание, което ще определи общото ни бъдеще“. В деня за размисъл същото можело да се прочете на четвъртата страница от онлайн изданието, става ясно от решението на ЦИК.

Глобите за pik.bg са заради публикуване на резултати от социологически проучвания за вота в изборния ден - и в сайта, и във Фейсбук.

ЦИК била сезирана относно публикувани във Фейсбук снимки на кандидатите за кмет Йорданка Фандъкова и Мая Манолова с надпис под тях: "ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Мая Манолова диша праха на Фандъкова – изостава с 4%! ГЕРБ мачка БСП на вота з...“.

Другите глоби за ПИК са заради публикуването на предварителни резултати за гласуването за кмет в София на сайта pik.bg към 11 ч., към 14 ч., към 15 ч. и в 17 ч., за огласяване на резултати за Пловдив и Варна.

Актовете срещу standartnews.com, blitz.bg, epicenter.bg, "24 часа" и dir.bg също са за публикуване на предварителни резултати от социологически проучвания за гласуването за кмет в София в деня на вота.

Срещу "24 часа" е издаден такъв и заради публикувано на 23.10. платено социологическо проучване за кметските избори Шумен, без в материала да е посочена информация за възложителя на проучването и източниците на финансирането му. С това е бил нарушен чл. 205, ал. 1 от Изборния кодекс.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини