Зимната оценка на еврокомисията: България упорито не решава важните си проблеми

Перспективите пред ръста на икономиката са добри, безработицата е ниска, но България изостава в борбата с корупцията, с въвеждането на електронно правителство, преодоляването на бедността и подобряването на достъпа да здравеопазване. България е и сред лидерите в ЕС по смъртни случаи в резултат на замърсена околна среда. Това са част от изводите в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС. В доклада за пореден път са посочени стоящите нерешени от години проблеми на страната. Повечето от набелязаните проблеми си остават едни и същи в докладите от последните години. Все пак е посочено, че в България вече не се наблюдават икономическите дисбаланси, отчетени през миналата година.

Какво не е свършено

Еврокомисията отчита, че в България все е висок делът на хората в риск от бедност и особено на деца, а капацитетът на социалните трансфери за намаляване на бедността остава ограничен.

Посочва се, че България подхожда неадекватно към проблемите в околната среда, което й пречи да си осигури дългосрочен устойчив растеж. Страната остава сред членките на ЕС с най-много смъртни случаи заради замърсяване на околната среда заради това, че години наред има превишени норми на фини прахови частици във въздуха. Този вид замърсяване остава сред най-високите в ЕС, се отбелязва в доклада.

Реформите отнемат време, а все още няма солидни резултати в борбата с корупция по високите етажи на властта, което ще помогне да се възстанови общественото доверие. В тази област все още има много предизвикателства и в частност в осигуряването на ефективно криминално разследване на такива случаи, се посочва в доклада. Отбелязва се и че продължава неравномерната натовареност на съдилищата.

Все още не са взети мерки и за риска при даване на гражданство срещу инвестиции. Подобни схеми са свързани със случаи на пране пране на пари, се напомня в доклада. През есента кабинетът одобри проект за промени в Закона за българското гражданство, целящи отпадане на възможността чужденците, получили статус на постоянно пребиваващи срещу краткотрайни инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия. Проектът обаче още не е одобрен от Народното събрание.

България остава най-интензивната икономика в общността по производство на парникови газове. Посочва се, че през 2017 г. страната е имала нужда от 3.8 пъти повече енергия и е произвела 4.4 пъти повече въглеродни емисии за единица БВП над средното за ЕС. Високата енергоемкост на икономиката и бавният напредък в енергийната ефективност се отразяват негативно на продуктивността и конкурентоспособността на страната, отбелязва еврокомисията.

Остават предизвикателство реформата в администрацията и въвеждането на електронно правителство, които вървят бавно. Въпреки някои подобрения при провеждането на обществени поръчки все още има проблеми, като например това, че електронната платформа за обществени поръчки все още е ограничена.

Перспективите пред икономиката са добри, но...

Перспективите пред икономическия растеж остават благоприятни, но България се движи бавно по пътя си на сближаване с другите в ЕС и все още има един от най-високите показатели за бедност в общността и неравнопоставеност в доходите, се посочва още в доклада.

Твърдото намерение на страната да влезе в чакалнята на еврозоната е стимул за допълнителни реформи, а освен това страната е поела ангажимент за затягане на контрола във финансовия сектор и да предприеме мерки за за уязвимите места във финансовия сектор.

След като се повиши от 3.1% през 2018 г. до 3.7% през 2019 г. (по предварителни оценки), през 2020 г. ръстът на БВП се очаква да се забави до 3%, подкрепян все така от потреблението. То ще продължи да е голямо заради продължаващото покачване на заплатите.

Инвестициите се очаква да нараснат съвсем малко заради икономическата несигурност извън страната. Недостатъчният обем инвестиции не позволява на икономиката да се модернизира. Делът им от БВП остава под средното за ЕС ниво. Посочва се, че подобрения в условията за правене на бизнес биха стимулирани вложенията.

Отчита се, че значителен прогрес има в качественото управление на държавните предприятия, след като бе приет Закон за управление на публичните предприятия, от който обаче депутатите изключиха държавната банка за развитие.

Еврокомисията отчита подобрено събиране на данъци от петролни продукти и от доходи, както и приемането на адекватна оценка за активите на банките и функционирането на вторичния пазар на лоши кредити.

Напредък, но не съвсем

Като ограничен определя еврокомисията напредъка на България в осигуряването на ефективен надзор на прането на пари, приемането на пътната карта в областта на несъстоятелността, проблемите на автомобилното застраховане, достъпа да здравеопазване, в което лекари не достигат, а българите продължават да плащат от джоба си наред с осигуровките.

Банките са печеливши и добре капитализирани, а делът на необслужваните заеми продължава да спада, макар да остава висок спрямо средното за ЕС, се отбелязва в доклада.

Под въпрос е стабилността на бюрото "Зелена карта". Очаква се проблемите при изплащане на щети на трети страни и на компенсация на пострадали при пътни инциденти да бъдат решени чрез допълнително законодателство, се посочва в анализа. Години наред България има проблеми и накрая бе поставена под мониторинг заради неплащане на щети с български автомобили в чужбина.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Eu
    EU
    7 -3
    18:47, 26 фев 2020
    Как да е другояче, след като начело на изпълнителнта власт е криминален тип с една книга умствен багаж, а законодателнта власт е в ръцете на корумпираната му шайка ?
    • Последни социологически проучвания на,, Барометър''- : ГЕРБ отвява БСП с над 11%.......... Слави не влиза в парламента...............ДПС с 10 %...... Патриотите с над 9%..............
      Което ще рече, че лапането на пожарникарския маркуч продължавааааааа.....
      Муа ха ха ха ха хааааааааааааааа..
    • Ne
      net
      0 0
      18:28, 27 фев 2020
      Щом си избирате криминални мутри, няма да ревете.
  • 2
    Ра
    Рали
    3 -3
    20:32, 26 фев 2020
    Друго си беше,когато ни управляваха другари,зад гърба на които бяха наредени трудовете на Ленин, Георги Димитров,Тодор Живков , а всяко партийно събрание започваше с " в изпълнение на решенията на иди кой си Конгрес на БКП и иди кой си на КПСС ....." Кой имаше тази свобода да пише,че Живков е прочел само "Овчарчето Калитко " .Щеше да чука камъни в някоя кариера , но тези неща се забравиха.
    • Si
      SIC
      0 0
      18:30, 27 фев 2020
      Другаря Борисов е именно от това котило.

Случаен виц

Последни новини