4 °C

Готвят изменения на Закона за управление на отпадъците

Еднакъв режим за всички дейности с отпадъци, както и за търговците и брокерите на отпадъци предлага законопроект, внесен днес в Народното събрание от друпа депутати на БСП.

Предложението включва въвеждане на банкови гаранции за всички лица, извършващи дейности с отпадъци, независимо от вида на отпадъците. Банкови гаранции се въвеждат и за търговците и брокерите на отпадъци.  

В мотивите към предлагани изменения в Закона за управление на отпадъците вносителите му посочват, че възникналите проблеми с нерегламентиран внос и третиране на отпадъци са свързани с брокери и търговци на отпадъци, оператори на отпадъци от пластмаси, хартия и др., които не заплащат банкови гаранции. След въвеждането на банкови гаранции за дейности с някои видове отпадъци сивият сектор в тези потоци намалява драстично.

Предлага се въвеждане на 24-часово видеонаблюдение на всички площадки, на които се извършват дейности с отпадъци. Към настоящия момент тази мярка се прилага само за площадки, на които се извършват дейности с отпадъци от черни и цветни метали, както и за лицата, оператори на съоръжения и инсталации за третиране и/или депониране на битови отпадъци. 

Чрез новата уредба се цели намаляване на сивия сектор в бранша, преустановяване на нелоялни търговски практики, ограничаване на
противоправните дейности с отпадъци, повишаване на отговорността на стопанските субекти в сектора и въвеждане на ефективен механизъм за събиране на имуществени санкции, наложени с влезли в сила наказателни постановления.

С предложените промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица се премахва облагането с окончателен данък, удържан при източника, върху доходите от продажба или замяна на отпадъци. Данните показват, че постъпленията от този данък в републиканския бюджет са незначителни (през 2018 г. - 5 034 651 лв.), като през годините са наблюдава тенденция за намаляване на бюджетните приходи от този данък.

Спадът в събрания данък само от 2014 г. - 15,382,117.лв. до 2015 г. - 4 043 244 лв. в рамките на една година е показателен. През 2012 г. данъчните постъпления са 22,664,323 лв., а през 2018 г. - 5,034,651 лв. Спадът в събрания данък е 450%. Това създава нелоялна конкуренция и увеличава сивия сектор. Много субекти отчитат сделките с отпадъци като сделки между търговци. Именно този сив сектор е благоприятна предпоставка за нерегламентиран внос на отпадъци, се казва в мотивите.

Същевременно задължаването на лицата, извършващи дейности с отпадъци, да извършват неприсъщи за бизнеса дейности по удържане, деклариране и внасяне на данъка съставлява сериозна административна тежест, която поражда сив сектор и нелоялна конкуренция. Проучване на европейската практика по този въпрос показва, че няма подобен данък в другите държави - членки на Европейския съюз. Данъкът влиза в противоречие и с основни принципи на европейското законодателство в областта на управление на отпадъците, според които предаването на отпадъци от бита се извършва без разходи и такси за притежателите им и за гражданите следва да се създават финансови стимули за активно участие в екологосъобразното събиране и третиране на отпадъците, посочват Манол Генов, Николай Иванов, Атанас Костадинов, Антон Кутев, Любомир Бонев, Иван Ибришимов и Румен Георгиев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
01 апр 2020
Последни новини