7 °C

Откриха саламандър, който не е мърдал от мястото си цели 7 години!

В дълбините на европейска пещера живее най-мързеливото и невзрачно създание, наричано някога дракон. С кожа в телесен цвят, то си е спечелило прозвището “човешка риба”.

Протеят от вида Proteus anguinus със своите сладки, къси крайници всъщност е земноводно – вид саламандър, адаптирал се към живот в условия на вечен мрак. Този начин на живот довел до появата на недоразвити очи покрити от слой кожа, което пък накарало Чарлз Дарвин да нарече вида “останка от древен живот”.

Очите на протея засичат наличието на светлина, но само толкова. Това означава, че малките странни създания са на практика слепи, за сметка на това компинсират с добро обоняние, подводен слух и способността да засичат движения във водното си обитание.

Между 2010 и 2018, изследователи уловили, маркирали и хванали повторно няколко протея в пещери в източната част на Босна и Херцеговина. На база честота на срещите, учените преценили че там живеят 26 възрастни протея. 8-годишните наблюдения накарали изследователите да заключат, че животните не обичат да се движат особено.

Голяма част от тях били изминали по-малко от 10 метра в рамките на няколко години.

Един екземпляр се оказал по-мързелив от останалите. Той бил открит на съвсем същото място цели 2 569 дни след първоначалното му засичане. Това прави 7 години! Факти от биологията на протеите обяснява този невероятен подвиг.

Малките създания живеят по цял век. И все пак за толкова малко животно с тегло до 20 грама и дължина 30 см, това е впечатляващо. Протеите просто си стоят и не правят почти нищо, което може би е причината за дълголетието им.

Създанията са способни на този мързел, благодарение на изключително бавния си метаболизъм. Те ядат охлюви и ракообразни, но могат да оцелеят години без храна.

Липсата на хищници в пещерите също допринася за заседналия им начин на живот.

Освен това се размножават на всеки 12 години и произвеждат по 35 яйца.

Със сигурност протеите могат да бъдат много бързи, когато решат – някои лесно успели да се изплъзнат на шумните учени, като преплували десетки метри.

Изследователите не знаят със сигурност дали маркираните животни не са се впуснали в приключение, докато не са били наблюдавани, преди да се върнат на любимата си позиция.

Те обаче открили, че протеите се отличават със слабо генетично разнообразие, подсказващо че наскоро популацията се е смалила или е с висока степен на инбридинг, което още веднъж сочи към изключително заседнал начин на живот.

Подобна липса на генетично разнообразие не била открита при словенските популации от протеи, затова са нужни по-нататъшни изследвания, които да установят дали начинът на живот на проучената наскоро популация е характерна и за останалите видове.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини