6 °C

Откриха връзка между овкусителите и тревожните разстройства

Готова пица, гулаш от консерва или сладкиши – добавките в храните целят да подобрят вкуса, вида и трайността на продукта. Често се използват и за да опростят производството и преработката на готови блюда. Въпреки това не се смятат за особено полезни и бързо се отразяват на здравето и външния вид, най-вече под формата на мазнини около бедрата и ханша. Неотдавнашно проучване разкри още един обезпокоителен аспект на овкусителите.  Хора, които често консумират ястия, съдържащи помощни вещества, може да усетят последствията не само върху физическото, но и върху душевното си здраве.

Учени от Университета на Джорджия са открили връзка между обичайните добавки в хранителните продукти и промяната в поведението. Резултатите от изследването им са публикувани в списание „Сайънтифик Рипортс“. Макар досега тази връзка да е била установена единствено въз основа на опити с гризачи, учените допускат, че най-вероятно се отнася и за хората. Освен това според авторите на изследването, професор Геерт де Врис и колегите му,  ефектите варират в зависимост от пола на мишките. Това означава, че овкусителите въздействат по различен начин върху мъжките и женските мозъци.

Мозъкът и поведението, повлияни от емулгатори    

Предишни проучвания на изследователския екип вече са показали, че консумацията на овкусители води до леки възпаления на червата. Те възникват вследствие на промени в чревната микрофлора - популация от милиарди клетки, които са от огромно значение за човешкото здраве. Изследванията са показали зависимост между приема на емулгатори и наднорменото тегло, нарушенията в метаболизма и възпалителните болести на червата. Разпространението на тези страдания се е увеличило значително от средата на ХХ век насам. Същевременно са зачестили и поведенческите разстройства, например случаите на аутизъм.  Това наблюдение навежда учените на извода, че е възможно функцията на мозъка да е повлияна от фактори на околната среда и нейните модерни химични субстанции. Професор де Врис разказва: „Зададохме си въпроса дали тези емулгатори не оказват въздействие върху общите възпаления на организма и оттам – върху мозъка и поведението? Отговорът беше положителен“.

Емулгатори: мъжките животни стават по-страхливи, а женските – асоциални

Учените добавили към водата за пиене на опитните животни двата най-често използвани емулгатора в хранително-вкусовата промишленост: полисорбат 80 и карбоксиметилцеллюлоза (Е466).  След две седмици установили, че чревната флора на мъжките и на женските гризачи се е променила различно. Открили, че мъжките са станали по-страхливи, а женските по-асоциални. Според де Врис макар да не успели да установят точния механизъм на връзката между консумацията на емулгатори и промените в поведението, учените се уверили, че възпаленията влияят върху клетки на локалния имунитет. Това довежда до по-нататъшни последствия за тялото, които в крайна сметка засягат други тъкани и органи, включително мозъка.  

Защо храносмилането на мъжете и на жените е различно

Но защо помощните вещества в храните въздействат различно на двата пола? Де Врис изтъква няколко причини. Така например е известно, че женската имунна система се отличава от мъжката. От това следва, че и съставът на чревните бактерии е различен, както и начинът, по който храните се преработват от организма. Ученият заключава: „Ето защо добавките в продуктите имат различни последици върху микробиома на мъжете и на жените“.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
01 апр 2020
Последни новини