25 °C

Откриха връзка между овкусителите и тревожните разстройства

Готова пица, гулаш от консерва или сладкиши – добавките в храните целят да подобрят вкуса, вида и трайността на продукта. Често се използват и за да опростят производството и преработката на готови блюда. Въпреки това не се смятат за особено полезни и бързо се отразяват на здравето и външния вид, най-вече под формата на мазнини около бедрата и ханша. Неотдавнашно проучване разкри още един обезпокоителен аспект на овкусителите.  Хора, които често консумират ястия, съдържащи помощни вещества, може да усетят последствията не само върху физическото, но и върху душевното си здраве.

Учени от Университета на Джорджия са открили връзка между обичайните добавки в хранителните продукти и промяната в поведението. Резултатите от изследването им са публикувани в списание „Сайънтифик Рипортс“. Макар досега тази връзка да е била установена единствено въз основа на опити с гризачи, учените допускат, че най-вероятно се отнася и за хората. Освен това според авторите на изследването, професор Геерт де Врис и колегите му,  ефектите варират в зависимост от пола на мишките. Това означава, че овкусителите въздействат по различен начин върху мъжките и женските мозъци.

Мозъкът и поведението, повлияни от емулгатори    

Предишни проучвания на изследователския екип вече са показали, че консумацията на овкусители води до леки възпаления на червата. Те възникват вследствие на промени в чревната микрофлора - популация от милиарди клетки, които са от огромно значение за човешкото здраве. Изследванията са показали зависимост между приема на емулгатори и наднорменото тегло, нарушенията в метаболизма и възпалителните болести на червата. Разпространението на тези страдания се е увеличило значително от средата на ХХ век насам. Същевременно са зачестили и поведенческите разстройства, например случаите на аутизъм.  Това наблюдение навежда учените на извода, че е възможно функцията на мозъка да е повлияна от фактори на околната среда и нейните модерни химични субстанции. Професор де Врис разказва: „Зададохме си въпроса дали тези емулгатори не оказват въздействие върху общите възпаления на организма и оттам – върху мозъка и поведението? Отговорът беше положителен“.

Емулгатори: мъжките животни стават по-страхливи, а женските – асоциални

Учените добавили към водата за пиене на опитните животни двата най-често използвани емулгатора в хранително-вкусовата промишленост: полисорбат 80 и карбоксиметилцеллюлоза (Е466).  След две седмици установили, че чревната флора на мъжките и на женските гризачи се е променила различно. Открили, че мъжките са станали по-страхливи, а женските по-асоциални. Според де Врис макар да не успели да установят точния механизъм на връзката между консумацията на емулгатори и промените в поведението, учените се уверили, че възпаленията влияят върху клетки на локалния имунитет. Това довежда до по-нататъшни последствия за тялото, които в крайна сметка засягат други тъкани и органи, включително мозъка.  

Защо храносмилането на мъжете и на жените е различно

Но защо помощните вещества в храните въздействат различно на двата пола? Де Врис изтъква няколко причини. Така например е известно, че женската имунна система се отличава от мъжката. От това следва, че и съставът на чревните бактерии е различен, както и начинът, по който храните се преработват от организма. Ученият заключава: „Ето защо добавките в продуктите имат различни последици върху микробиома на мъжете и на жените“.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини