7 °C

Слушането на музика в колата пази сърцето

Шофирането често е сочено за основен стресов фактор в напрегнатото градско ежедневие. Редица проучвания сочат, че натоварения трафик и задръстванията, нервните шофьори, скандалите на пътя и борбата за паркирането вредят и на сърцето. И това не е случайно – във всеки един момент, на пътя нещата могат да се объркат фатално, а това носи допълнителен стрес и завишава риска от сърдечен удар.
Напрежението на пътя лесно поглъща водачите, особено по-неопитните или свръх емоционалните дами за волана. Ново проучване обаче сочи, че стресът в колата може да бъде преодолян само и единствено с помощта на музика.
В изследване от октомври 2019 г., публикувано в сп. Complementary Therapies in Medicine, учени разгледаха как музиката влияе на сърдечния стрес. Те избират пет здрави жени, на възраст от 18 до 23 години, които шофират отскоро. „По-опитните шофьори по-лесно се справят със стреса на пътя“, допълват те. Авторът на проучването Витор Енграсия Валенти отбелязва още, че за изследването са избрани само жени, тъй като предишни проучвания на екипа му, показват, че жените са по-чувствителни към слуховата стимулация.
Те накарали петте дами да шофират по един и същ маршрут, при едни и същи обстоятелства в два различни дни. Единствената разллика била, че вторият ден им пуснали инструментална музика в колата. За да преценят как стресът се отразява на жените, изследователите използват монитори за сърдечен ритъм, прикрепени към гърдите им. Така те наблюдават в рамките на два дни променливостта на сърдечната честота при шофиране. Променливостта (вариабилността) на сърдечната честота се отнася до промените в продължителността на сърдечните съкращения, които се случват в ежедневието. Променливостта на сърдечната честота се увеличава по време на релаксация и намалява по време на стрес.
След двата тестови дни екипът на Валенти установява, че променливостта на сърдечната честота е по-голяма, когато жените шофират с музика, което означава, че са по-спокойни. „По време на стресова ситуация симпатикусовата нервна система освобождава адреналин и норадреналин в кръвта, увеличавайки сърдечната честота и кръвното налягане. Затова хората със сърдечно-съдови рискове (затлъстяване, диабетици, високи нива на LDL холестерол) са по-уязвими от внезапна смърт, причинена от стрес“, съобщава Валенти.
В дискусията се включва и асистентът по кардиология от Zucker School of Medicine, Ню Йорк д-р Саджит Бхусри, който прави връзка между контролирането на стреса в колата и така наречения „синдром на разбитото сърце“. „Днес все повече и повече започваме да разбираме и анализираме концепцията за сърдечно-индуцирана болест, известна като синдром на разбитото сърце“, споделя медикът.

„Синдромът на разбитото сърце“ или стрес-индуцираната кардиомиопатия е медицинско състояние и перфектен пример за силата и уязвимостта на този орган на човешкото тяло. Определя се като силен емоционален или физически стрес, който може да доведе до слабост на сърдечния мускул. Хората със синдром на счупено сърце могат да изпитат симптоми, подобни на сърдечен удар, като болка в гърдите. Но състоянието може да се контролира, а сърцето се връща към нормалното си състояние до няколко дни или седмици.
В този смисъл музиката може да бъде особено подходящ помощник в грижата за сърцето. А каква да бъде тя? Редица проучвания сочат класическата музика за най-подходяща, защото не натоварва допълнително нервната система. В изследването си Валенти и неговият екип използват инструментална музика, отбелязвайки, че „езиковото съдържание в музиката има различно въздействие в зависимост от конкретния човек“.
„Освен това, в предишно наше проучване, доказахме, че инструменталната музика подобрява ефектите на антихипертензивните лекарства (медикаменти при артериална хипертония)“, допълва изследователя. Ето защо при ударна доза стрес релаксиращите инструментални мелодии доказано освобождават напрежението.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини