30 °C

Слушането на музика в колата пази сърцето

Шофирането често е сочено за основен стресов фактор в напрегнатото градско ежедневие. Редица проучвания сочат, че натоварения трафик и задръстванията, нервните шофьори, скандалите на пътя и борбата за паркирането вредят и на сърцето. И това не е случайно – във всеки един момент, на пътя нещата могат да се объркат фатално, а това носи допълнителен стрес и завишава риска от сърдечен удар.
Напрежението на пътя лесно поглъща водачите, особено по-неопитните или свръх емоционалните дами за волана. Ново проучване обаче сочи, че стресът в колата може да бъде преодолян само и единствено с помощта на музика.
В изследване от октомври 2019 г., публикувано в сп. Complementary Therapies in Medicine, учени разгледаха как музиката влияе на сърдечния стрес. Те избират пет здрави жени, на възраст от 18 до 23 години, които шофират отскоро. „По-опитните шофьори по-лесно се справят със стреса на пътя“, допълват те. Авторът на проучването Витор Енграсия Валенти отбелязва още, че за изследването са избрани само жени, тъй като предишни проучвания на екипа му, показват, че жените са по-чувствителни към слуховата стимулация.
Те накарали петте дами да шофират по един и същ маршрут, при едни и същи обстоятелства в два различни дни. Единствената разллика била, че вторият ден им пуснали инструментална музика в колата. За да преценят как стресът се отразява на жените, изследователите използват монитори за сърдечен ритъм, прикрепени към гърдите им. Така те наблюдават в рамките на два дни променливостта на сърдечната честота при шофиране. Променливостта (вариабилността) на сърдечната честота се отнася до промените в продължителността на сърдечните съкращения, които се случват в ежедневието. Променливостта на сърдечната честота се увеличава по време на релаксация и намалява по време на стрес.
След двата тестови дни екипът на Валенти установява, че променливостта на сърдечната честота е по-голяма, когато жените шофират с музика, което означава, че са по-спокойни. „По време на стресова ситуация симпатикусовата нервна система освобождава адреналин и норадреналин в кръвта, увеличавайки сърдечната честота и кръвното налягане. Затова хората със сърдечно-съдови рискове (затлъстяване, диабетици, високи нива на LDL холестерол) са по-уязвими от внезапна смърт, причинена от стрес“, съобщава Валенти.
В дискусията се включва и асистентът по кардиология от Zucker School of Medicine, Ню Йорк д-р Саджит Бхусри, който прави връзка между контролирането на стреса в колата и така наречения „синдром на разбитото сърце“. „Днес все повече и повече започваме да разбираме и анализираме концепцията за сърдечно-индуцирана болест, известна като синдром на разбитото сърце“, споделя медикът.

„Синдромът на разбитото сърце“ или стрес-индуцираната кардиомиопатия е медицинско състояние и перфектен пример за силата и уязвимостта на този орган на човешкото тяло. Определя се като силен емоционален или физически стрес, който може да доведе до слабост на сърдечния мускул. Хората със синдром на счупено сърце могат да изпитат симптоми, подобни на сърдечен удар, като болка в гърдите. Но състоянието може да се контролира, а сърцето се връща към нормалното си състояние до няколко дни или седмици.
В този смисъл музиката може да бъде особено подходящ помощник в грижата за сърцето. А каква да бъде тя? Редица проучвания сочат класическата музика за най-подходяща, защото не натоварва допълнително нервната система. В изследването си Валенти и неговият екип използват инструментална музика, отбелязвайки, че „езиковото съдържание в музиката има различно въздействие в зависимост от конкретния човек“.
„Освен това, в предишно наше проучване, доказахме, че инструменталната музика подобрява ефектите на антихипертензивните лекарства (медикаменти при артериална хипертония)“, допълва изследователя. Ето защо при ударна доза стрес релаксиращите инструментални мелодии доказано освобождават напрежението.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020
Последни новини