Ужасяващи кадри показват колко бързо връхлита огнена буря в Австралия (видео)

Направени само преди няколко седмици в близост до крайбрежен град в Нов Южен Уелс, кадрите показват екипи на селската пожарна команда на Дънмор в очакване на приближаването на огнен фронт, който напредва си през щатската гора Куроуан.

Задачата им била да защитят имот преди смяна на вятъра, а екипът преценил, че имат време да се подготвят. Но те сбъркали. Силният южен вятър, който очаквали, връхлита цели 10 минути по-рано от очакваното.

На моменти дневната светлина изчезва сред дим и пепел, искрите валят като сняг. Вятърът бързо се усилва до сила на циклон с пориви от 100 км/ч.

Членовете на командата започват да се оттеглят, а кадрите от видеорегистратора на останалата последна кола показват преминаването през огнения ад.

Опустошението е позната гледка сега за много австралийци в югоизточните части на страната. Но яростната сцена на бързо движеща се огнена буря като тази е нещо, което по-добре никой да не познава от първа ръка.

"Това ще покаже какво се случва след малко повече от три минути", пишат пожарникарите на своята страница във Facebook.

Това е напомняне, на което всички трябва да обърнем внимание. Три минути не са достатъчно време, за да измислите добър план, ако  нямате такъв. В случая австралийските пожарникари са били добре подготвени, всички са спасени, както и камионите и имуществото, пишат пожарникарите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини