Българските пожарникари в Гърция: Ситуацията е изключително напрегната

Продължава борбата с огнената стихия в Гърция. Пожарите в северната част на страната приближават българската граница. Това обяви заместник-областният управител на гръцката община Родопи - Никос Цакилидис.

За да се ограничи движението на огъня, активно се гаси по въздух. Гръцката прокуратура вече разследва и версията за организирани палежи.

Активният пожарен фронт е между Александрупоис и Комотини. Властите, при нужда, изпращат съобщения за евакуация в района.

Истинско бедствие и огнена стихия на огромна територия. Това са първите впечатления на 36-те български пожарникари, които се притекоха на помощ на гръцките си колеги.

"Такова нещо не мисля, че в моята кариера съм виждал в България. Наистина ситуацията е изключително напрегната. Технически те са много добре подготвени, разполагат с техника и хора, но просто мащабите на произшествието са наистина твърде големи за справяне от една сама държава", обясни гл. инспектор Радослав Стефанов, заместник-ръководител на модула от България.

Част от българските пожарникари имат и предишен опит с гасене в Гърция. Теренът там е специфичен и труден за работа заради бързогоримите смоли, растителни масла и множество иглолистни гори.

"Денонощните температури са значително по-високи от тези в България. Дори нощно време температури са много високи тук. Засега вятърът е спокоен, няма много сериозни пориви. Очакваме това да е благоприятно за гасителните действия през деня, но естествено това може да се промени във всеки един момент", каза още Стефанов.

В щабовете на огнеборците продължават да пристигат данни за евакуация на цели населени места в засегнатите райони.

"Мисля, че наистина е опасно. Много от селата са опожарени, ситуацията е много тежка. Бях близо до Палагия, пламъците бяха много високи и опасни", разказа Миронос Екстасинополис.

"Организацията на правителството не е много добра, но местните хора тук са много задружни. Има много местни фермери с тежка техника и машини, които правят просеки през полето, и не позволяват на пламъците да влязат в населените места", сподели друг мъж.

Нита е от Индонезия. Дошла е в Александруполис за сватбата си, но получила съобщение, че трябва да се евакуира.

"Пише, че е много опасно и посочват възможните маршрути за напускане на града. Някои хора се качиха на колите и тръгнаха от тази страна на Александруполис към Комотини. Сега съм със смесени чувства какво да правя. Сватбата ми е другата седмица, а трябва да е при такива обстоятелства", каза тя.

Вече се появиха сигнали за хотелиери, които не съобщават реалната ситуация на туристите, за да не отменят резервациите си. Властите предупреждават хората предварително да се запознават с обстановката в конкретните райони, преди да поемат на път.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини