Планетариумите ще бъдат дигитализирани, за да привличат интереса към природните науки на учениците

    Съдействие за финансиране на нов софтуер и техническо оборудване за дигитализацията на планетариумите у нас поискаха от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев директорите на четири от съоръженията, който са и центрове за кариерно развитие към образователното министерство. Днес те се събраха в Димитровград, където се намира най-старият у нас и на Балканите планетариум-„Джордано Бруно“, открит през 1962 година.

    „Идеята ни е, че трябва да се обновят планетариумите. Светът върви напред и тези съоръжения трябва да се дигитализират, за да продължат да привличат интереса на младото поколение.“, категоричен е директорът на Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ Димитър Кокотанеков.

    Новото поколение планетариуми представляват всъщност мултимедия, която прожектира върху сферичен таван небето. Изображенията се управлява през компютъра, а за целта е необходимо изработването на специален софтуер, съобразен обаче със спецификата на всяко от помещенията, където ще се действа.

    Предварителното проучване, което директорите на планетариумите са направили показва, че дигитализацията на един от тях ще струва около 100 хил.лв-от софтуера до самия планетариум. Оферти има получени от италианска и френска компании. При по-голяма поръчка ще има и отстъпка от общата цена. Затова и директорите търсят съдействие през Министерството на образованието за обновяването на планетариумите не на парче.

    По думите на Димитър Кокотанеков в съседна Румъния процесът на модернизация на съоръженията от този тип вече върви. Там са дигитализирани през последните 10 години пет планетариума. В Турция, където допреди две десетилетие са нямали нито един планетариум, сега вече разполагат с 20 модерни такива.

    „В този си вид сега ние вече не сме нито атрактивни, нито конкурентни за какъвто и да е вид образователен процес“., казва Кокотанеков.

    Въпросите бяха поставени  пред министърът на образованието Красимир Вълчев по време на работната среща, която се проведе в ранния следобед днес.

    „Тази година имаме целеви средства за центровете за подкрепа на личностното развитие. Една част от тях ще бъдат за астрономическите обсерватории и планетариуми. Със сигурност ще предприемем действия за обновяването им. Ако не успеем за една година всички да ги подобрим, предполагам че поне за 2-3 години ще успеем да ги модернизираме. “, съобщи министър Вълчев в Димитровград преди среща с ръководителите на специализирани звена в системата на МОН. Той посочи, че центровете за личностно развитие са ценна част от системата на образованието и усилията на министерството определено са насочени към стимулиране на учениците за изучаването на природните науки, в частност на физиката и астрономията. „Искаме повече ученици да дойдат в обсерваториите и планетариумите. Само разширяването на образователната среда на децата, ще провокира интересът им за учене“, посочи министър Вълчев и припомни, че през миналата година в бюджета на МОН за първи път има заложени 25 млн.лв за дейности по интереси с акцент в 60 % от дейностите в областта на природните науки и техниката.

    Кметът на Димитровград Иво Димо, който заедно с областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и шефката на РУО Христина Боева придружиха министър Красимир Вълчев в платнетариума съобщи, че за реновирането на сградата, в общината вече има разработен проект за 300 хил. лева.

    В Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ показаха на гостите си и колекцията си от книги, свързани с астрономията. Тя  наброява около 200 тома, някои от тях доста ценни.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Уб
      Убавец
      7 0
      17:23, 28 яну 2020
      Нашия как се е ухилил...
      • Разбират толкова от Звезди , колкото Бей от Язовири
        или Пожарникаря от ИзкустФо
    • 2
      Ne
      Nemesis
      5 -1
      17:24, 28 яну 2020
      Когато има пари за гледане на "черни дупки" ..........
    • 3
      Кл
      Клайд Томбоу
      7 -5
      18:48, 28 яну 2020
      Ще гледаме звездите и лапаме мухите! А госпожа кукутанекова ще качи още някое и друго килце по някоя звездобройска програма.
    • 4
      Ба
      Бат Христо
      5 -3
      19:53, 28 яну 2020
      Да озапти малко булката си Кукутанеков. На стари години резил.Иначе хваща око за дърти мераклии.
    • 5
      АП
      А приложението къде е?
      0 -2
      08:06, 29 яну 2020
      Всичко е празни приказки, ако нямаш идея и обяснение какво правиш и защо го правиш. Убеден съм, че в комунистическата герберастка партия единствената идея е "Лапайте да лапаме!", ще се пръснат, но няма да спрат. Всички останали приказки са димка за да се скрие този грозен резил.
    • 6
      Ба
      Бат Христо Т
      1 0
      09:39, 29 яну 2020
      Лапането го е имало и ще го има който и да е на власт. Булката е много добра астрономаджийка!
    Последни новини