Никола Чанев:Не приемам ултиматуми от кметовете!

„Не приемам ултиматуми от кметовете. Законодателят ми е дал правомощия да обжалвам актове на Общинските съвети, които са приети в противоречие със закона, каквито са поправките в наредбите за вдигане на местните данъци и такси. Тези решения не са в интерес на гражданите и обществената подкрепа за тях е нулева, заяви областният управител Никола Чанев в отговор на позицията на кметовете. Повишаването на налозите в община Кърджали ще натовари данъкоплатците със 150 лева допълнително, което Чанев илюстрира с хранителни продукти – три пълни кошници с основни храни ще коства увеличението на всяко домакинство.

Не съм отговорен за управленската некомпетентност на общините. Длъжен съм да упражнявам контрол по законосъобразност. През 2017 и 2018 г съдът отмени същите решения на Общинските съвети, което доказва правотата ми. Проблемът на местната власт не е липсата на средства, а на капацитет. Реакцията на кметовете е грубо вмешателство в работата на регионалната изпълнителната власт и опит за натиск за неизпълнение на законовите ми правомощия от представители на партия, член на Европейския алианс на либералите и демократите. Винаги съм бил за диалог с местните власти в полза на гражданите, но няма да бъда мокър печат на решения в ущърб на обществото. Заявявам го най-отговорно. Три години община Кърджали не съумя да напише наредба, която да „издържи“ съдебно обжалване.

Държавата няма правомощия да вдига местните данъци и такси. Това е само една от възможностите да се осигурят приходи в хазната. В Кърджалийско обаче се чака държавата да налива пари, а после се оказва, че количествено-стойностните сметки не излизат.

Не е нормално гражданите да плащат за управленската немощ на Хасан Азис и присъдружните му кметове. Къде са парите от аферата Мюмюн Али, от Златните имоти, парите за уличното осветление ...Данъците в Кърджали изпревариха тези в София, Пловдив и Бургас, а никой не е доволен от скъпотията и мръсотията“.

Решенията на Общинските съвети са обжалвани заради фрапиращи процесуални пропуски и отсъствие на мотиви или е посочено формално основание като „повишаване благосъстоянието на гражданите“. „Не одобрявам повишението на налозите, кметовете не са показали, че могат да управляват публични средства и да ги влагат в подобряване на градската среда. Това е видимо от 2003 г година насам, откакто ДПС има хегемония в местната власт. Неизпълнението на закона ме задължава да обжалвам решенията на ОбС. Не го правя самоцелно. От 20 оспорени наредби на общините, съдът се е произнесъл 19 пъти в наша полза“, припомни Никола Чанев.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини