Никола Чанев: Непоносимият натиск на трафика, в Кърджали се паркира безобразно

В Кърджали се паркира безобразно. Колите са накачулени по тротоари и зелени площи и това създава проблеми за жителите и предпоставки за пътно-транспортни произшествия. В града има регистрирани над 25 000 автомобила и не повече от 2000 места за паркиране извън платените частни паркинги, приходите от които не пълнят общинската хазна. И проблемът само ще се задълбочава оттук нататък. Защото трескавото строителство, което кипи в момента, неминуемо ще доведе тук освен нови градски жители, и нови автомобили.

Досегашната общинска администрация отказваше да си отвори очите за този сериозен недъг на града ни, включително докато разпродаваше всяка педя общинска земя за застрояване. И Кърджали ще продължава да се задъхва и да се огъва под непоносимия трафик докато не се предприемат целенасочени мерки за облекчаване на транспортния натиск и безразборното паркиране. Да, тези мерки няма да решат нещата от днес за утре, но ефектът от тях ще се почувства достатъчно бързо.

Какво смятаме да предприемем ние?

Кърджали остана единственият областен град без синя зона, въпреки че въвеждането й от години ни беше обещавано от екипа на Хасан Азис. Синя зона от 8 до 17 ч. ще означава, че кърджалийци ще могат спокойно да паркират пред домовете си в извънработно време, а хората, които идват в Кърджали по работа или заради търговия през деня, ще трябва да плащат престоя си на общината. Това ще направи всички ни по-дисциплинирани, когато решаваме за колко време да оставим автомобила си паркиран, докато си пием кафето с приятели, да речем.

Когато повдигна въпроса за градския транспорт, всички ми казват - остави, ние тук се движим с такси. Да, движим се с такси, защото автобусите ни са 40-годишни бракми, готови да се разпаднат всеки момент и защото досегашната транспортна схема е толкова „умно“ измислена, че оставя необхванати цели квартали като „Байкал“, „Студен кладенец“ и „Веселчане“. В същото време, има европейски програми, по които Кърджали може да се сдобие с модерен, удобен, цивилизован градски транспорт и това ще намали чувствително трафика.

Идеална възможност за отваряне на паркоместа ни предлага каналът на територията на пазара, който може да бъде покрит по модела на гр. Хасково. Тъкмо така ще извадим допълнителната полза, че ще премахнем една зловонна канавка в сърцето на града.

И накрая, но не на последно място, асфалтиране на всички предвидени за паркинги места в кварталите. В момента между блоковете върху тези ограничени, но все пак съществуващи терени, възникват или бунища, или диви бурени и храсталаци и хората се оплакват, че от там доста често изпълзяват змии.

На този фон общината извади почти два милиона, за да купи 49 паркоместа в жилищния комплекс Пентагона. Какво наложи да платите цената на по един апартамент за паркомясто и кои са богоизбраните, които имат право да паркират там?

Никола Чанев ,кандидат за кмет на Община Кърджали,издигнат от ПП ГЕРБ

Купуването и продаването на гласоне е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Последни новини