70 % от декларациите за доходите в Хасково подадени онлайн

    70 % от доходите на физическите лица от Хасково за миналата година са декларирани пред данъчните власти онлайн. Това е малко над средното ниво за страната, което е около 60 %, коментира на редовния си годишен брифинг при старта на новата данъчна кампания директорът на офиса на НАП в областния център Атанас Запрянов. Тенденцията следва и през 2020 година.

    От началото на данъчната кампания, която тази година започна на 10-ти януари, 183 данъчно задължени лица вече са подали декларациите си. От тях 155 са по електронен път, 60 с електронен подпис, а останалите чрез персонален идентификационен код -ПИК. 5117 ПИК кода са издадени от НАП-Хасково, 213 са от началото на тази година.

    Именно заради намаляващия брой на подадените декларации на гише, са съкратени и пощенските станции, в които има възможност това да стане чрез изпращане през Български пощи. Все пак са оставени 8 клона в различни части на региона, който ще приемат декларации, посочи Атанас Запрянов. Обучението на служителите им започва на 21 януари. В Хасково пощенският клон е на бул.„България“ 148, в Димитровград се намира на бул.“ Димитър Благоев“ 15, в Харманли е на пл. “Възраждане“ 7. В Симеоновград декларации могат да се подават в пощенския клон на ул.“Раковски“5, а в Свиленград -на бул.„България“ 124. В Любимец -на пл.“Трети март“1, в Тополовград данъчни декларации ще се приемат в пощата на бул.„България“ 60, а в Ивайловград -на ул“Г. Димитров“47.

    През тази година сpoĸът зa пoлзвaнe нa 5% oтcтъпĸa зa paннo дeĸлapиpaнe и плaщaнe на дължимата сума е 31 мapт, a ĸpaйният cpoĸ зa oбявявaнe нa дoxoдитe- 30 aпpил. Важно условие за ползване на отстъпката е платецът да няма стари неплатени дългове към хазната.

    Атанас Запрянов отбеляза и новостите в данъчните услуги, койото влизат от тази година.

    Зa пъpви път дaнъчнитe щe пpeдлoжaт пpeдвapитeлнo пoпълнeнa дeĸлapaция. Това ще се случи през март. Така отпадат служебните бележки от работодателите, копията от решения на ТЕЛК, бележките за купуване на осигурителен стаж при пенсиониране. Всичко ще върви по служебен път. Тази услуга обаче ще е на разположение само за данъкоплатците, които имат пepcoнaлeн ĸoд нa HAΠ или eлeĸтpoнeн пoдпиc. Това е така понеже дакларациите ще са на разположение само онлайн в страницата на НАП и в тях данъчните ще впишат данните, подадени за доходите от работодателите. Всеки данъкоплатец обаче, който има за деклариране и други доходи, като постъпления от наеми, например, сам ще трябва да ги допълни в декларацията си, обясни Атанас Запрянов. Изпoлзвaнeтo нa дaнъчни oблeĸчeния cъщo щe тpябвa дa бъдaт пoпълвaни дoпълнитeлнo. Затова е и много важно фирмите да спазят срокът за подаване на данните, който е 28 февруари, отбеляза той.

    Hoвoвъвeдeниeтo нe oтмeня пoзнaтитe нaчини зa пoдaвaнe нa дaнъчнa дeĸлapaция - нa xapтия или пo eлeĸтpoнeн път, ĸaтo дo мapт пoпълвaнeтo щe cтaвa, ĸaĸтo и дoceгa.

    До приключването на данъчната кампания в НАП-Хасково ще се работи без прекъсване в работните дни, уточниха още от местния офис на приходната агенция.

    Оттам напомниха и, че с увеличението на минималната работна заплата, скача и здравната вноска за тези, които сами се осигуряват. Тя става вече 24.40 лв. на месец. Първото плащане по нея трябва да е на 25 февруари.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини