В другата България остана един учител

1 одобрен при търсени общо 80 кандидати. А знаете ли за какво се търсят хора? Не, не е за мисия в Ирак. Не е и за мисия в Иран. Даже не са желаещи да останат на воден режим.

Описаната числова картинка отразява успеха на държавата да събере учители за т.нар. проблемни райони - по програмата "Мотивирани учители". И всъщност е много логичен завършек на трагедията, наречена България.

За да бъдем справедливи, да уточним – това съотношение 1:80 се отнася до първия модул на програмата. Който е следният – да се намерят учители с поне 8 години опит по математика, физика и информатика.

Ами няма, туй то. Няма, защото никой не е и мислил да има. Я да видим сега, малко елементарна математика – 2020 минус 8 прави 2012. През 2012 година кой беше на власт и каква му беше програмата за образованието?

Още малко факти – по другите два модула на "Мотивирани учители" има повече желание. Например, 65:100. 65 души с висше образование, което не е педагогическо, са поискали да станат учители. Търсят се обаче 100. По третия модул пък цъфтим – 232 учители искат допълнителна квалификация, по програма място има за 150. Чудно, защо така – дали не е свързано нещо с възможността да работят на частно?

Картината е безмилостна поради един прост факт – че няма как само с пари отгоре да се намерят хора. За такова нещо са нужни години на постоянна политика и то не просто в образованието. Нещата са свързани – все още на хората повече им е мил животът, отколкото да се занимават с „държавата“, която за толкова време така и не даде по никакъв начин обратна връзка. Тогава защо да ставаш буквално мисионер на места, където законът отдавна е просто думичка, институциите са с опадала мазилка не само по сградите, а правото е на по-силния?

Все пак решение, разбира се, има – за който търси. Ако е вярно, че аналогичната програма "Заедно в час" се радва на много по-голям интерес при аналогично плащане, тогава някой чиновник може да се заинтересува защо и да открие с един сравнителен анализ. Има ли поне един, който да му пука, за да разбере?

Автор: Ивайло Ачев

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини