Мегзит: Кралицата благослови "преходен период" за принц Хари и Меган

Кралицата е дала неохотнo благословията си на херцога и херцогинята на Съсекс да разделят времето между Обединеното кралство и Канада, като пояснява, че макар да е искала двойката да остане като пълно работно време, тя подкрепя решението им.

След историческа среща на кралската фамилия в Сандрингам подробности за това как точно Хари и Меган ще поемат новите „прогресивни“ роли, които търсят, остават неясни. Кралицата обаче се е съгласила с "период на преход", като подчертава, че двойката остава "ценна част от моето семейство".

Но все още има „сложни въпроси“, които трябва да бъдат разрешени, и „още работа да се свърши“, тъй като тя каза, че иска окончателните решения да бъдат взети в следващите дни. Това кралицата казва в лично и неформално изявление след края на срещата.

В изключително необичаен ход Хари и Меган не са посочени като херцог и херцогиня в изявлението, скоето повдига въпроси дали ще запазят титлите си в бъдеще.

На безпрецедентната среща на върха в понеделник присъстваха кралицата, Чарлз, Уилям и Хари. Меган трябваше да се присъедини по конферентна връзка от Канада, където е от петък, със сина на двойката Арчи и двете им кучета.

Преди срещата в понеделник Уилям и Хари нарушиха мълчанието си заради кралската криза, за да осъдят спекулациите за отношенията им като „обидни и потенциално вредни“. Братята демонстраха единство и заедно атакуваха доклад на британския вестник, за който се смята, че е „Таймс“. В изявлението, издадено от съответните служби на принцовете, се казва: „Въпреки, че ясно бе отречена, във вестник на Обединеното кралство днес се появи лъжлива история, която спекулира за отношенията между херцога на Съсекс и херцога на Кеймбридж“.

"За братята, които се грижат толкова дълбоко за проблемите, свързани с психичното здраве, използването на такъв език по този начин е обидно и потенциално вредно“.

Необичайно е за двореца да пуска подобни яростни публични опровержения по такива лични въпроси.

Понеделник Таймс цитира източник, който твърди, че Хари и Меган считат, че са били отблъснати от това, което виждат като „тормоз” от страна на Уилям. Изданието съобщи, че източникът, който е близък до двойката, казва, че Уилям не преил достатъчно добре Меган, когато тя започнала да се среща с Хари. Източникът твърди, че отношението на Уилям е резултат от конкурентния характер на връзката му с по-малкия му брат. През последната година многократно се появяваха съобщения за съмнения за разрив между братята. След това Хари  потвърди спекулациите, когато през октомври каза за документален филм на ITV, че братята, някога толкова близки, са поели по „различни пътища“.

Окончателните решения, които тепърва трябва да бъдат взети относно освобождаването на принц Хари и Меган от кралските задължения на пълен работен ден, ще имат огромно значение за формата на монархията и за бъдещето, пише The Guardian.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини