10 °C

Уникален медальон на хан Омуртаг се появи на търг в Ню Йорк

Изключителна археологическа находка се предлага на търг в Ню Йорк - медальон на хан Омуртаг (814-831), съобщи първо е-vestnik.bg.

Предлаганата в Ню Йорк находка е вторият подобен екземпляр, известен до момента. През 1975 г. при разкопки на Царевец българският археолог Петър Славчев намира медальон на Хан Омуртаг от същата матрица като предлагания сега от частен колекционер. Известната до момента находка се съхранява в Националния исторически музей.

Изложеният на търга медальон обаче е с по-хубав отпечатък и по-ясни надписи в сравнение с този в НИМ.

Владетелският накит е описан и скициран от чешкия археолог Карел Шкорпил през 1905 г. Този факт присъства и в обясненията за предстоящото наддаване. Възможно е точно това да е открития преди 105 години медальон, чиито следи след това се губят.

Хан Омуртаг наследява на българския престол баща си хан Крум. Известен е като "ханът строител". По време на управлението си успява да стабилизира българската държава и да потуши редица вътрешни противоречия. 

На въпросния медальон надписът гласи: „На кан сюбиги Омуртаг”. Върху медальона владетелят е облечен с атрибутите на византийските императори - с туника и хламида, като на дясното рамо тя е закопчана с фибула. На главата си има корона на върха, на която има кръст. В дясната си ръка канът държи кръст, а в другата торба с пръст.

Коментари в сайта (12)

 • 1
  89
  89
  10 -3
  10:46, 11 яну 2020
  Алчните безродници продават!
  • Ко
   Компетентен
   4 -2
   07:41, 12 яну 2020
   Алчните безродници управляват България, а глупавите булгаристанци им слугуват и плащат данъци!
 • 2
  Ne
  nelicha - нелича
  8 -3
  06:20, 12 яну 2020
  Интересното в случая е , че подобни исторически реликви няма , как да бъдат притежание на частни колекционери . Защото могат да имат сертификат за автентичност , но документ за реално притежаване не може да бъде издаден ? Реликвата трябва да бъде комфискувана и върната на националния исторически музей .
  • Мн
   Много компетентен
   6 -6
   07:45, 12 яну 2020
   Има как да е частно притежание, защото е пидобита по законен начин, а не като имотите на българските олигарси .Сами им знаете имената, защото им работите и слугувате.
  • Ne
   nelicha - нелича
   8 -2
   09:39, 12 яну 2020
   Всеки един артефакт изровен от иманяр и продаден на частен колекционер в чужбина . Става законно придобит . Така ли ? Към случая имотите на олигарсите нямат нищо общо . Те не представляват историческа ценност , а имущество придобито по престъпен начин при доказване от прокуратурата , ако въобще я има.
 • 3
  По
  Потомък на кан Омуртаг
  4 -1
  07:51, 12 яну 2020
  До 15 май работим за държавата на Пеевски, Борисов, Васил Божков-Черепа , Ахмед Доган...Добавете, моля имената на тези, на които слугвате...
  • По
   потомък на Чингиз хан
   1 -1
   16:40, 12 яну 2020
   Като ви е толкова акъла, работете им.
 • 4
  Мн
  Много компетентен
  1 -1
  19:07, 13 яну 2020
  Като си имате прокурватура, помолете я (ама много бързо, преди да го купят престъпници, които имат пари за криене!) да го изземе от аукциона на CNG и да го върне в Булгаристан. Но се съмнявам, защото българската прокурватура играе заедно с криминалния контингент : Пеевски, Б.Борисов, Васил Божков олигарсите, властта, полицията , ДАНС и други подобни престъпни структури. Обзалагам се, че медальона на кан Омуртаг не само,че няма да бъде върнат, но и никой от „властта“ няма да си мръдне пръста! Те сега са заети с ограбването на собствения народ. Бъдете живи и здрави!
 • 5
 • 6
  Дж
  Джеймс Бонд
  1 0
  19:13, 13 яну 2020
  Омуртаг и позитивното мислене | Любен Дилов
 • 7
  Дж
  Джеймс Бонд
  1 -1
  19:15, 13 яну 2020
  Златният медальон на хан Омуртаг се предлага на търг в Ню Йорк
  България поиска от Америка медальон на хан Омуртаг
  Българското министерство на културата е изпратило абсурдно искане до Америка тамошните федерални власти да изземат златен медальон на хан Омуртаг, който се продава на търг в Ню Йорк и да го върнат у нас, тъй като представлява културно-историческа ценност, навярно контрабандно изнесена зад граница – пише в. „Уикенд“.

  Депешата, под която стои подписът на културния министър Боил Банов, е предизвикала иронични усмивки зад Океана и даже не е била удостоена с обратен отговор – отбелязва изданието.
  Все пак американските власти са потърсили контакт с Аукционната къща, откъдето са ги уверили, че са спазили задължителното условие за аукциони в САЩ всички предлагани на търг предмети да са с ясен произход.
  https://www.razkritia.com/614340/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BE%D0%BD-%D0%BD/
 • 8
  Дж
  Джеймс Бонд
  1 -1
  19:19, 13 яну 2020
  https://akcent.bg/?i=47352
  Бобокови, Божков… Кой ще наддава за златния медальон на хан Омуртаг на търга в Ню Йорк?

Хороскоп за 22.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
22 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
22 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
22 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
22 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
22 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
22 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
22 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
22 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
22 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
22 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
22 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
22 яну 2020
Последни новини