9 °C

Защо в мозъците на пациенти с Алцхаймер има имунни клетки срещу вирус?

В ново проучване, публикувано в Nature, неврологът от Станфорд, Тони Уайс-Корей, доктор на науката и неговите колеги, съобщават за изумителното откриване на имунни клетки срещу вируси в аутопсирани мозъци на починали пациенти с Алцхаймер, както и в цереброспиналната течност (която къпе мозъците ни ) на живи индивиди, диагностицирани с болестта.

Учените не само откриха засилено присъствие на имунни клетки, наречени Т-клетки, в мозъка и в цереброспиналната течност на пациентите с Алцхаймер, но показаха, че изненадващ брой от тези Т-клетки са "насочени“ към показателните характеристики на вируса на Епщайн-Бар (Epstein-Barr).

Досега никакви убедителни доказателства не са свързвали вируса на Епщайн-Бар  с болестта на Алцхаймер. Това е добре, защото вирусът е разпространен - заразява около 50 процента от нас по времето, когато сме на пет години и девет от 10 от нас го носят в клетките по цялото си тяло, включително в мозъка. Обикновено безсимптомният патоген най-често предизвиква мононуклеоза.

Причината за болестта на Алцхаймер остава неясна. Доскоро за виновник бяха смятани амилоидните плаки, но след провала на клиничните проучвания, насочени към предотвратяване на болестта на Алцхаймер или спиране на развитието ѝ чрез намаляване на плаките, стана ясно, че те са свързани, но не са причината.

Съвсем наскоро вниманието се насочи към друг потенциален причинител на Алцхаймер - свързано със стареенето състояние на вродената имунна система.  Нейните клетките не разпознават специфични патогени, а вместо това те могат да откриват парчета от подозрителни материали, характерни за широк асортимент от микробиални видове. Вродените имунни клетки не изискват обучение и без предишно излагане на конкретен патоген започват да действат, когато смятат, че са забелязали такъв. Проблемът е, че с възрастта при това причиняват щети на нашите здрави клетки и могат да предизвикат хронично нискостепенно възпаление, което е замесено в много заболявания на стареене, включително болестта на Алцхаймер.

Досега не е обръщано голямо внимание на другата ръка на имунната система - адаптивната имунна система. Клетките, участващи в адаптивния имунитет, реагират конкретно на отделни патогени. Това е възможно, тъй като членовете на един ключов клас на адаптивната имунна клетка, Т-клетката, носят рецептори, разпознаващи ултра-специфични характеристики на този или онзи микроб. Удивително е, че всяка от десетките до стотици милиони Т-клетки в организма е домакин на различно оформен рецептор, позволяващ внимателно съобразени отговори на почти безкрайно разнообразие от патогени.

Когато такава клетка срещне патоген, към който е приспособен нейният рецептор, те започва яростно да се дели и образува армия от милиони Т-клетки със същия рецептор. Това е твърде лошо за микроба, който е задействал процеса, защото тези клетки са "активирани", въоръжени с цялото оборудване, от което се нуждаят, за да убият практически всяка клетка, заразена от този микроорганизъм.

Точно това откриха Уайс-Корей и неговите сътрудници при пациенти с Алцхаймер. Т-клетките, които те изолират от мозъка и цереброспиналната течност на пациентите, често включват значителен брой активирани клетки. В няколко случая, очевидно повече, отколкото би било вероятно да се случи на случаен принцип, те били активирани срещу вируса на Епщайн-Бар.

"Рано е да се каже, че вирусът причинява болестта на Алцхаймер", казва Уайс-Корей. "Ние не доказваме това. Установихме, че в мозъка на пациентите с Алцхаймер, точно до повредени неврони, има активирани Т-клетки, които разпознават Епщайн-Бар. Вярваме, че тези Т-клетки могат да допринесат за невродегенерацията. Намерихме ги да висят около местопрестъплението. Не мисля, че са невинни наблюдатели, които просто са там и не правят нищо."

Повече информация: David Gate et al. Clonally expanded CD8 T cells patrol the cerebrospinal fluid in Alzheimer's disease, Nature (2020). DOI: 10.1038/s41586-019-1895-7

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
22 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
22 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
22 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
22 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
22 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
22 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
22 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
22 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
22 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
22 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
22 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
22 яну 2020
Последни новини