18 °C

Защо в мозъците на пациенти с Алцхаймер има имунни клетки срещу вирус?

В ново проучване, публикувано в Nature, неврологът от Станфорд, Тони Уайс-Корей, доктор на науката и неговите колеги, съобщават за изумителното откриване на имунни клетки срещу вируси в аутопсирани мозъци на починали пациенти с Алцхаймер, както и в цереброспиналната течност (която къпе мозъците ни ) на живи индивиди, диагностицирани с болестта.

Учените не само откриха засилено присъствие на имунни клетки, наречени Т-клетки, в мозъка и в цереброспиналната течност на пациентите с Алцхаймер, но показаха, че изненадващ брой от тези Т-клетки са "насочени“ към показателните характеристики на вируса на Епщайн-Бар (Epstein-Barr).

Досега никакви убедителни доказателства не са свързвали вируса на Епщайн-Бар  с болестта на Алцхаймер. Това е добре, защото вирусът е разпространен - заразява около 50 процента от нас по времето, когато сме на пет години и девет от 10 от нас го носят в клетките по цялото си тяло, включително в мозъка. Обикновено безсимптомният патоген най-често предизвиква мононуклеоза.

Причината за болестта на Алцхаймер остава неясна. Доскоро за виновник бяха смятани амилоидните плаки, но след провала на клиничните проучвания, насочени към предотвратяване на болестта на Алцхаймер или спиране на развитието ѝ чрез намаляване на плаките, стана ясно, че те са свързани, но не са причината.

Съвсем наскоро вниманието се насочи към друг потенциален причинител на Алцхаймер - свързано със стареенето състояние на вродената имунна система.  Нейните клетките не разпознават специфични патогени, а вместо това те могат да откриват парчета от подозрителни материали, характерни за широк асортимент от микробиални видове. Вродените имунни клетки не изискват обучение и без предишно излагане на конкретен патоген започват да действат, когато смятат, че са забелязали такъв. Проблемът е, че с възрастта при това причиняват щети на нашите здрави клетки и могат да предизвикат хронично нискостепенно възпаление, което е замесено в много заболявания на стареене, включително болестта на Алцхаймер.

Досега не е обръщано голямо внимание на другата ръка на имунната система - адаптивната имунна система. Клетките, участващи в адаптивния имунитет, реагират конкретно на отделни патогени. Това е възможно, тъй като членовете на един ключов клас на адаптивната имунна клетка, Т-клетката, носят рецептори, разпознаващи ултра-специфични характеристики на този или онзи микроб. Удивително е, че всяка от десетките до стотици милиони Т-клетки в организма е домакин на различно оформен рецептор, позволяващ внимателно съобразени отговори на почти безкрайно разнообразие от патогени.

Когато такава клетка срещне патоген, към който е приспособен нейният рецептор, те започва яростно да се дели и образува армия от милиони Т-клетки със същия рецептор. Това е твърде лошо за микроба, който е задействал процеса, защото тези клетки са "активирани", въоръжени с цялото оборудване, от което се нуждаят, за да убият практически всяка клетка, заразена от този микроорганизъм.

Точно това откриха Уайс-Корей и неговите сътрудници при пациенти с Алцхаймер. Т-клетките, които те изолират от мозъка и цереброспиналната течност на пациентите, често включват значителен брой активирани клетки. В няколко случая, очевидно повече, отколкото би било вероятно да се случи на случаен принцип, те били активирани срещу вируса на Епщайн-Бар.

"Рано е да се каже, че вирусът причинява болестта на Алцхаймер", казва Уайс-Корей. "Ние не доказваме това. Установихме, че в мозъка на пациентите с Алцхаймер, точно до повредени неврони, има активирани Т-клетки, които разпознават Епщайн-Бар. Вярваме, че тези Т-клетки могат да допринесат за невродегенерацията. Намерихме ги да висят около местопрестъплението. Не мисля, че са невинни наблюдатели, които просто са там и не правят нищо."

Повече информация: David Gate et al. Clonally expanded CD8 T cells patrol the cerebrospinal fluid in Alzheimer's disease, Nature (2020). DOI: 10.1038/s41586-019-1895-7

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини