18 °C

Изпитанията през 2020 г.: Брекзит и опасността от нова финансова криза

Политологът Иван Кръстев – ръководител на Центъра за либерални стратегии и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена, даде прогнозата си за 2020 г. пред БНР.

Едва ли някой има еднозначен отговор, но това ще бъде ключова година. Ще има ключови избори в различни страни и специално изборът на президент в САЩ. Ще станат по-ясни определен тип развития, наблюдавани през последните две-три години.

През 2020 г. стават вече 10 години след финансовата криза и въпросът е дали ще наблюдаваме нов цикъл, дали светът ще влезе в нова икономическа криза. Има и конфликти – като този в Близкия изток – Иран и Ирак, които могат да променят света по драматичен начин.

Изборът на Доналд Тръмп беше израз на огромната поляризация на американското общество. В момента социологическите проучвания показват, че нежеланието на голяма част от демократите техните син или дъщеря да се оженят за син или дъщеря на републиканец е

по-голямо от разделението на католици и протестанти в края на 19-и век. 

Става дума за едно общество, което е в скрита гражданска война със себе си. Въпросът е как може да бъде преодоляно това голямо разделение, което има и своите териториални измерения – голяма разлика между между големите метрополни градове, между източния и западния бряг, от една страна, и средните щати.

Кой ще бъде президент ще има изключително голямо значение за вътрешната политика на САЩ. А това ще има голямо значение и за икономическата политика, и за политиката на климатични промени, и особено за здравната политика.

С президент демократ тонът по отношение на Европа най-вероятно ще бъде променен, отношението към ЕС ще бъде по-позитивно. Но да се предполага, че изборът на когото и да било ще превърне Европа отново в най-важния стратегически регион за САЩ, е илюзия. Американската политика от тази гледна точка е рязко променена. Отношенията между САЩ и Китай са това, което ще формира американската политика през следващото десетилетие.

Който и да бъде президент на САЩ, Европа няма да бъде приоритет на Америка.

Нямам отговор на въпроса дали Тръмп ще стане отново президент и една от причините е, че в САЩ не е важно колко гласове ще вземеш на изборите, а в кои щати. В момента президентът има повече негатив, отколкото позитив, но въпросът е какво ще се случи в три или четири щата. 

Психологически всички се умориха от Брекзит. Но въпросът е, че когато на 31 януари - предполагам, че това ще бъде факт, Великобритания официално препотвърди напускането си на ЕС, започват едни много тежки преговори между двете страни.

Тук е иронията на историята – ако си представите последните 50 години от 20 век, деколонизацията, Великобритания непрекъснато преговаря със свои бивши колонии за тяхната независимост. Е, в тези преговори, специално що се отнася до търговия, цялата експертиза е в Лондон, а това, което е от страна на тези новоосвободени държави, е желанието за суверенитет.

За първи път сега Великобритания ще се окаже в позицията на бившите си колонии. 

Тъй като през последните 30 години всички търговски преговори са водени в Брюксел, понеже Европа има обща търговска политика, в момента Великобритания назначава 10 хиляди нови експерти в различни търговски сфери, за да може да има капацитета да преговаря с Европейския съюз.

Но, от друга страна, преговорите ще са изключително тежки и за Европейския съюз, защото ако досега той по-добре успяваше да удържа своето единство, сега преговорите ще са в различните сфери на икономиката, а там различните страни имат различни интереси и различни страхове. Потенциалът за разделение в рамките на тези търговски преговори ще бъде много по-силен. Проблемът е как, разделяйки се, Европа и Великобритания да запазят нормални отношения. Защото Островът не се премества географски по-далеч от Европа. Всички, които познават логиката и динамиката на разводите, знаят, че щастливият развод се случва рядко.

Ако погледнете как гласуват западноевропейците, ще видите не просто че консерваторите и зелените са представители на две различни идеологии, на две разични поколения. Хората, по-млади от 35-40 години, в много по-голяма степен са готови да гласуват за зелените партии. Хората над 55 години имат доверие на християндемократически, консервативни партии.

Големите коалиции в Европа все по-малко ще бъдат между социалдемократи и консерватори,  тъй като много от основните политически различия между консерватори и социалдемократи са размити, все повече това започва да става поколенческа коалиция.

В Германия имаме много силни очаквания, че следващата коалиция ще бъде между християндемократи и зелени. В последната година от управлението си Ангела Меркел ще трябва да направи по-ясно как ще изглежда Германия след Меркел. Има сериозна критика, че тя не позволява появата на нов силен лидер в рамките на собствената си партия, а и в страната, и това започва да създава определен тип несигурност.

Големият проблем на Европа е времето. До каква степен Европа ще успее през следващите 3-4 години да се препозиционира в един свят, който е доста по-различен от света, който беше в 2010 г. В този смисъл Меркел остава най-предсказуемият политически лидер.

Френският президент Еманюел Макрон има вярната интуиция, че много неща в Европа трябва да се променят, ако ЕС иска да остане конкурентен. Но две неща се оказват проблемни за желанието му да бъде лидер в Европейския съюз. Първо, и това е свързано с характера на френската президентска система,

Макрон като че ли си спестява времето, необходимо да обсъжда с другите европейски лидери  какво и как иска да постигне. Той много бързо декларира визии и инициативи и поставя останалите лидери напълно неподготвени за това, което иска. Това силно ограничава способността му да постига реални промени. Подобно на президента Тръмп той успява да промени разговора, но много трудно успява да го доведе до решенията, които иска.

За първи път го има усещането, че страни от проблемни региони има какво да кажат в рамките на европейската политика. Отвън България изглежда по-добре, отколкото отвътре, и една от причините е, че България не е от страните, които са създали проблеми на ЕС. Малките страни никога нямат потенциала да решат голям проблем, но те могат да дадат гледна точка, която отсъства в политиката на големите.

Много често отношенията между държавите са и отношения между техните лидери. В този смисъл фактът, че българският министър-председател е на власт почти 10 години, засилва влиянието му при взимане на решения както в Европа, така и извън Европа. Това може да бъде видяно и в Холандия, където премиерът Марк Рюте управлява от дълго време и това вероятно е една от причините той да е най-влиятелният европейски политически лидер извън Меркел и Макрон. Проблемът на малките страни е, че много често в тези страни хората знаят едно име.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
20 окт 2020
Последни новини