Разследват 9 000 тона отпадъци в Плевен, внесени от Италия, няма да ги горят

Окръжната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство за 9 000 тона отпадъци, внесени от Италия, открити в депо в Плевен. Това съобщи ръководителят на окръжната прокуратура в града Ваня Савова, цитирана от БНТ. Сигналът е подаден в края на миналата година.

Проверката и процесуалните действия, които извършва прокуратурата, са свързани с фирма "Феникс - ЕООД" и с други фирми, представлявани от същия собственик, поясни Савова.

По думите й депонираните на място отпадъци, в голямата си част са внос от Италия, но не са тези, които са били натоварени на влакова композиция. Тези са пристигнали по море.

Отпадъците са внасяни в продължение на 1 година. Към момента е ясно, че фирмата трябвало да ги обработи, но това не се е случило, обясни Савова.

Отпадъците, внесени от Италия в депото в Плевен, няма да бъдат използвани за горене в ТЕЦ-Плевен и няма да се депонират в общинското депо за преработка на отпадъци.

В това увери кметът на Плевен Георг Спартански пред bTV

Той успокои хората, че не е възможно боклукът да бъде горен за нуждите на ТЕЦ-Плевен с аргумент, че централата работи на газ. Кметът на Плевен призова да не се спекулира по темата, защото първите информации били още по време на предизборната кампания и се използвали като като внушения.

Това, което Георг Спартански е успял да направи, е да изпрати служители на общинския инспекторат, а това, което те направили, са снимки с разрешение на охраната. Градоначалникът на Плевен обаче не знае на какво правно основание РИОСВ е стигнала до извода, че няма проблем с отпадъците.

От своя страна окръжният прокурор на Плевен Таня Савова изтъкна, че дали има престъпление, ще да стане ясно в края на разследването, което започна на 30 декември 2019 г. Към настоящия момент са извършени следствени действия, като от тях са установени видимо нарушени изискванията относно съхранения на отпадъци по Закона за управление на отпадъците.

Видимо било още, че отпадъкът не е пакетиран, а е в разпръснато състояние, в обекта няма ток и вода и машини за преработка на отпадъка. Извикани са на разпит 4 служители от РИОСВ Плевен във връзка с констативните протоколи, че в обекта всичко е наред. През следващите дни ще бъде назначена и още една експертиза, с която да се установи характерът на отпадъците.

За незаконното сметище за италиански боклук в Плевен бе съобщено още на 20 декември. От РИОСВ-Плевен обаче обясниха, че става дума за регламентирана площадка на "Феникс Плевен" ЕООД, което има разрешително за третиране на неопасни отпадъци от 2013 г.

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини