Направиха първите проби на Пречиствателната станция

Изображение 1 от 2

    Първите проби на Пречиствателната станция за отпадни води вече са извършени. Налице е индикация, че е възможно съоръжението да заработи, съобщиха от Община Асеновград. Кметът Христо Грудев е посетил станцията, за да се увери, че дейностите по стартирането й се движат по план.

    ПСОВ се състои от 39 постройки и е разположена на площ от 50 декара. Засега в нея работят 12 души, сред които петима оператори в денонощен процес и по един началник, технолог, механик, електротехник и електрончик. Съоръжението трябва да преработва по 12 500 куб. метра вода за 24 часа, когато времето не е дъждовно. В случай на валежи в ПСОВ се активират дъждоприемници, които ограничават притока, тъй като капацитетът позволява навлизането на максимум 25 000 куб. метра вода.

    Работата на съоръжението включва двустепенно механично пречистване (отделят се грубите частици, отпадъци и пясък) и биологично пречистване. Биологичното разграждане се осъществява в биобасейни със симулативна денитрификация. След това се извършва вторично утаяване – дезинфекция чрез UV лампи и заустване в река Чая.

    От ръководството на ПСОВ са уверили градоначалника, че до 2-3 месеца ще се постигнат параметри за заустване, каквито са били заложени в проекта. Съоръжението разполага и с модерна биогазова инсталация. Чрез нея излишната активна утайка преминава през мезофилна ферментация. В резултат за един час се получава добив на 100 кубични метра биогаз с енергиен носител от 6,5 киловата за кубичен метър. Инсталиран е и когенератор с електрическа мощност от 160 киловата. Целта е да се произвежда зелена енергия, която да бъде ползвана за облекчаване консумацията на ток в станцията.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини