Ученици от ПГ “Св. Димитър Солунски” при кмета Грудев

Момичета и момчета от 11-и и 12-и клас на ПГ по ХВТ „Свети Димитрий Солунски” се срещнаха с кмета на Асеновград Христо Грудев. Градоначалникът ги запозна с процеса на управление на общинската администрация, като им даде примери от реалния живот. Младежите научиха, че в Пловдивска област общините са 18, че Асеновград е втора по големина община след Пловдив, че асеновградският регион се разпростира на площ от 650-660 кв.м, че половината от него е разположен в планината, а другата част – в полето и др. интересни факти. 
Кметът Грудев разказа на учениците как се организира снегопочистването, какви са основите на структурата на местната администрация, как се взимат решенията по време на сесия и др. За да обясни на достъпен език как се съставя и разходва бюджетът на община Асеновград, той даде пример със семейството и подчерта, че не може да се харчат повече пари, отколкото имаш в наличност.

„Някои от вас вече са пълнолетни, а други скоро ще навършат 18 г. Това ще ви даде право да гласувате. Важно е да упражнявате правото си на глас, защото така показвате, че имате позиция за развитието на града”, обясни кметът, припомняйки темата за местните избори. Самите ученици бяха доста активни и поставиха различни питания към градоначалника. На въпроса как Общината ще се справи с бездомните кучета той отговори, че е планирано залагането на по-голям размер от досегашните средства и изграждане на междуобщински приют след време. “Готвим проект за кандидатстване и ако бъдем одобрени ще можем да поставим LED осветление, което е доста по-икономично от обикновеното”, отговори кметът на въпросите за учичното осветление.

Младите гости се поинтересуваха и за изграждането на закрит басейн, за разписанието на автобусите от градския транспорт, за асфалтирането на улици, както и за съдбата на спортните съоръжения в общината. Христо Грудев им благодари за посочените проблеми и посочи, че всички тези идеи и насоки се имат предвид. 

Срещата между кмет и гимназисти бе по програма на МОН „Подкрепа за успех” и в частност Група по интереси „Гражданско образование в икономиката”. Част от програмата включва изучаването на видовете власт. Конкретната тема на срещата бе „Общинско управление”. Обучението е извънкласно, а целта му е младите хора да се запознаят с правомощията на различните власти и с възможностите на гражданите за комуникация с тях.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини