Гръцкият град Каламата спря 5G мрежата си заради страх от стерилитет

Градският съвет на Каламата реши да прекрати пилотната си програма за 5G с мотива, че може да представлява опасност за здравето и предизвика сериозни критики в Гърция, съобщава "Грийк рипортър".

Във време, когато останалата част от земното кълбо е в разгара на четвъртата технологична революция и големите градове по света въвеждат 5G интернет, Каламата сякаш обръща часовника назад и се предава на технофобия.

Каламата щеше да е първият гръцки град с 5G мрежа. След разгорещен тричасов дебат решението за спиране на програмата е прието с 16 гласа "за". Мнозинството, които протестираха срещу модерните безжични технологии, твърдят, че населението на града ще се превърне в морски свинчета, с възможни сериозни последствия за общественото здраве, включително, както казват някои, относно коефициента на плодовитост и стерилитет.

Листовка, разпространена в града преди гласуването, твърди, че "прилагането на високи нива на излъчване ще превърнат в "неплодовити" гражданите на Каламата, в допълнение на другите неблагоприятни въздействия върху здравето, и ще има шокиращ ефект върху нашия град, следователно допринася за цялостния демографски проблем на Гърция."

Гражданите, присъстващи на заседанието на Съвета, посрещнаха резултатите от гласуването с аплодисменти, заявявайки, че това е "първа победа".

Телекомуникационната компания зад пилотната програма, изрази своето разочарование от решението на Общинския съвет. В изявление се казва, че "технофобията и дигиталната неграмотност заплашват да ни върнат десетилетия назад".

Компанията допълва, че въпреки че всички признават, че четвъртата индустриална революция, включваща развитието на оптични мрежи от ново поколение и 5G, вече е започнала и Гърция "може да изпусне влака."

"Страната ни се нуждае от инвестиции, има нужда от перспектива, визия и решителност, за да спре изтичането на мозъци", допълва компанията.

70 000-те граждани на града в южен Пелопонес не са сами в страховете си от 5G мрежата, въпреки че няма доказателства за отрицателни последици за здравето, свързани с новата комуникационна система.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Георгиев
    7 0
    19:48, 5 дек 2019
    Браво на гърците! Ние сме много назад!
    Естествено, че вреди 5G мрежата.
Последни новини