Какво прогнозира Делойт за технологиите, медиите и телекомуникациите през 2022 год.

Светът е гладен за нови електронни устройства, но тази и следващата година ще има забавяне на доставката на чипове и други компоненти, пише в годишния доклад "Глобални прогнози на Делойт за 2022 г. в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите", предоставен от "Делойт България".

"Делойт Глобъл" (Deloitte Global) прогнозира, че много видове чипове все още ще са в недостиг през 2022 г., но все пак той ще бъде доста по-малък, отколкото през по-голямата част от 2021 г., и няма да засегне всички чипове. Продължителността на техния дефицит се свежда до значителния скок в търсенето, движен от цифровата трансформация и ускорен от пандемията.

През последните две години много страни приеха 5G стандарта, но продажбите на съвременните Wi-Fi устройства сега изпреварват 5G устройствата с голяма разлика и вероятно ще продължат да го правят през следващите няколко години, пише в документа.

"Делойт Глобъл" прогнозира, че през 2022 г. ще се доставят повече съвременни устройства с Wi-Fi, отколкото 5G устройства (според данните най-малко 2,5 милиарда Wi-Fi устройства срещу приблизително 1,5 милиарда 5G устройства).

Компанията прогнозира също, че през 2022 г. глобално ще бъдат доставени 320 милиона потребителски устройства за здраве и уелнес, а до 2024 г. ще бъдат продадени 440 милиона броя. В доклада се отчита и ръст в продажбите на приложенията за психично здраве, като се очаква тези продажби да достигнат близо 500 милиона долара през 2022 г. Растежът се подхранва от факта, че близо 800 милиона души по света, или 11 на сто от населението, живеят с психично заболяване. Освен това пандемията изостри проблемите с психичното здраве и драматично нарастване на разпространението на проблеми като депресия, тревожност и симптоми на посттравматичен стрес, отбелязват от "Делойт".

Уникалните цифрови идентификатори (NFT), които използват блокчейн за записване на собствеността върху медиите, сега позволяват на спортните фенове да придобиват, а не само да гледат, лицензирани цифрови медии на любимите си спортни моменти. "Делойт Глобъл" прогнозира, че NFT за спортни медии ще генерират над 2 милиарда долара в трансакции през 2022 г., което е около два пъти повече от 2021 г.

Според "Делойт Глобъл" пазарът на конзоли ще генерира 81 милиарда щатски долара през 2022 г., което е с 10 процента повече от 2021 г. Приходите на играч на конзола, които до края на годината ще бъдат 900 милиона, се очаква да достигнат средно 92 долара на човек - значително повече от предвидените 23 щатски долара на компютърен геймър и 50 щатски долара на мобилен геймър. След 2022 г. се очаква продажбите на конзолен софтуер да продължат да нарастват, достигайки близо 70 милиарда щатски долара до 2025 г. През този период вероятно покупките на дигитални игри, включително изтегляния, абонаменти и плащания в приложението ще нараснат като дял от продажбите от 65 на сто през 2022 г. на 84 на сто през 2025 г.

"Делойт Глобъл" прогнозира, че през 2022 г. ще има много дискусии за по-систематичното регулиране на изкуствения интелект (AI) и може да има опити да бъдат забранени изцяло цели области на изкуствения интелект, като разпознаване на лица на обществени места, социално оценяване и други.

"Ефективното регулиране на изкуствения интелект ще бъде предизвикателство. Фундаментален проблем е, че много от изчисленията на AI не са "обясними": алгоритъмът взема решения, но ние не знаем защо е взел конкретно решение. Тази липса на прозрачност прави регулирането на изкуствения интелект експоненциално по-трудно от регулирането на по-обяснимата и подлежаща на одит технология", коментира Силвия Пенева, управляващ съдружник в "Делойт България".

Плаващите слънчеви панели влизат в микса на възобновяемата енергия, като позволяват на места, където няма достатъчно земя, да бъдат изградени големи слънчеви масиви - върху езера или резервоари. "Делойт Глобъл" прогнозира, че общият инсталиран капацитет на плаващи фотоволтаици ще достигне 5,2 гигавата в световен мащаб до края на 2022 г.

Смартфоните - най-популярното устройство за потребителска електроника в света, ще генерират 146 милиона тона въглероден диоксид или еквивалентни емисии през 2022 г. Въпреки че това е под половин процент от 34-те гигатона общи емисии на въглероден диоксид в световен мащаб през 2021 г., все още този дял може да бъде намален. По-голямата част от емисиите (83 на сто) ще бъдат от производството, доставката и употребата на смартфоните през първата една година. Тоест, най-големият фактор, който може да намали емисиите, би бил удължаването на очаквания живот на устройството до поне пет години. Устройствата трябва да бъдат проектирани така, че да бъдат по-устойчиви на падане и на вода. Трябва също да има стимули за търгуване на телефони и да има пазар на ремонтирани устройства и устройства втора употреба, пише в доклада на "Делойт Глобъл".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини