Десислава Танева: Държавата има как да си върне милионите от горски заменки с лихвите

Държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от горски заменки от периода 2008 – 2009 г. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Към момента сумата, която се търси е, над 80 млн. лв. Парите са отпуснати като държавна помощ.

В този период са сключени 103 сделки на по-ниски от пазарните цени.

"Тези заменки на земи бяха възможни по действащото законодателство тогава. Бяха направени поредица от решения, беше наложен мораториум. Няма съмнение, че това е несправедливо. Вероятността санкциите да бъдат платени доброволно е минимална, но има как държавата да си събере тези над 80 млн. лв. с лихвите", обясни още министърът в интервю за bTV.

Танева допълни, че е много важна волята на всяко следващо правителство да продължи и приключи процедурата. По думите ѝ е важно, че горите са запазени.

Къщите за гости

Проверки на къщите за гости, които са изградени с евросредства от програмния период 2007 – 2013 г. са правени, но мониторингът е започнал след изплащането на субсидията, коментира още министърът. Танева допълни, че са правени два пъти повече инспекции, отколкото е било задължението. Тя обясни, че заради засиления обществен интерес ведомството е проверило абсолютно всички къщи за гости – от 288 при 15 изобщо не са функционирали.

"В 276 приключихме процедурите. 43,1 млн. лв. е пълната санкция или те трябва да върнат цялата субсидия. Това е за около 158 къщи за гости – те работят, но не изпълняват два критерия – бизнес планa, с който са кандидатствали не е изпълнен или е изпълнен под 20%", коментира Танева.

Земеделският министър уточни, че хората масова са кандидатствали с завишени бизнес планове, за да получат субсидия и не са предполагали, че ще бъдат проверени. Тя каза още, че сред тях е и изпълнителят Милко Калайджиев.

Основните нарушения са свързани с реализацията на на приходи от нощувки, кухня и наемане на персонал. Продажбата на земеделски земи Промени в Закона за земеделските земи ще сложат край на мораториума за продажба на обработваеми площи на чужденци. Танева обяви, че тези текстове са предложени за обществено обсъждане с цел да се избегне глоба от Европейския съюз.

Тя определи промените като "техническа редакция", защото законът се е заобикалял с регистрация на местно юридическо лице. Земеделският министър коментира, че забраната остава, но европейски граждани ще имат право да купуват земя.

Африканската чума по свинете

Външно изглежда, че ситуацията с африканската чума по свинете е овладяна, обясни още Танева, но допълни, че където е влязъл вирусът - не е излязъл. Сега се взимат мерки за новия сезон. Определен е и задължителен ден за лов на диви свине, тъй като популацията им трябва да бъде намалена с 80 хил., а досега са унищожени само 20 хил. диви прасета.

Ресорният министър обяви, че до края на декември над 1 млрд. лв. ще постъпят по сметките на земеделците. Тя беше категорична, че се правят проверки в цялата страна на стопани, за които се смята, че са получили средства за умъртвяване на прасета, но не са го направили.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини