Близките на детето от Кардам не приемат, че причина за смъртта му е отрова

Близки на детето от Кардам не приемат, че причината за смъртта му е отрова, съобщи БНТ. Вчера в кулоарите на парламента главният прокурор  Сотир Цацаров обяви, че основната версия по случая е отравяне със силен химически препарат против гризачи.

Момченцето почина на 27 октомври в дома си, като първоначално съмненията бяха за хранително отравяне.

Междувременно близките на починалото дете продължават да обвиняват лекарите от Спешна помощ за смъртта на внука им. По думите на бабата, на детето е била бита инжекция, вследствие на която то се е почувствало зле. Момченцето се оплакало, че му е много горещо. 

"Поставената отрова се разлага за три дни, а от момента на слагането й до инцидента мина седмица", каза пред камерата на БНТ дядото на детето.

Междувременно по БТВ Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ обясни, че използваната отрова за гризачи е забранена за продажба. По думите му това не е единствен случай, а препаратът може да убие човек, дори той да не е в пряк досег с него.

„Проблемът е комплексен, дължи се на липсата на контрол при придобиването на такива препарати и употребата им. Всеки човек има достъп до подобни препарати”, уточни Гечев.

Експертът обясни, че подобни отровни вещества се продават „под масата” в аптеки и фирми, които се занимават с растителна защита.

„Хора, които са неквалифицирани, сами си приготвят отровите, въпреки че законът е много строг. Масово обаче този проблем се неглижира от институциите, защото винаги жертвата е животно, а когато е животно се смята, че е 
прекалено скъпо да се разследва”, допълни той. 

Гечев каза, че са очаквали подобна трагедия да се случи, защото все по-често хората използват забранени препарати.

След трагичния инцидент със Стефан, много хора и институции са помогнали на семейството. От няколко седмици то вече се е пренесло да живее в друга къща, предоставена от съседка. 

Отравяне със силен химически препарат против гризачи е основната версия за смъртта на детето, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. "Ако трябва да обясня причината, тя е резултат на 3 готови експертизи - съдебно-химическа, токсикологична и съдебно-медицинска", обясни вчера Цацаров.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини