21 °C

Пътищата са първа грижа на кмета според читателите на Parvomai.NET

Според анкетата на Parvomai.NET пътищата в общината е проблемът, от решението на който трябва да започне новоизбраният кмет на община Първомай. „Пътищата“ е доста обширно понятие и може би затова е събрало почти 40% от гласовете на участвалите в допитването. Неасфалтираните улици, дупките по тези, които има настилка, липсата на маркировката, местата за паркиране в центъра на града, междуселските пътища – цялата транспортна инфраструктура е за подмяна и поправка. Това е скъпа дейност, но финансите на са единствения проблем, защото част от пътищата в общината са от републиканската пътна мрежа.

19% от читателите на сайта са посочили като проблем №1 осветлението. Не само че липсват крушки и цели улици са тъмни, но и времето, в което светят останалите, е ограничено. Че в града е необичайно тъмно стана ясно още в деня на изборите, когато беше почти невъзможно да се снима.

Преминаването през линията е третият проблем, събрал 14,5%. Тук отново не е уточнено за какво преминаване иде реч – на автомобилите или на пешеходците. За 8 години става все по-ясно, че са нарушени правата за достъп до редица институции и услуги на редица граждани, които не могат да се движат по стълби. Един развален асансьор парализира движението на десетки, дори стотици хора и ги прави заложници на детската количка или на инвалидния стол. Това също е тежък проблем с тежко финансово решение. Оправданието, че подлезът е собственост на НКЖИ и общината не може да предприеме никакви мерки вече не заблуждава никого. НКЖИ е направила това, което ѝ е нужно на нея. Общината е длъжна да помисли за хората, живеещи в нея.

Въздукът – едва 9,5 % са го посочили като важен проблем. Вярно е, че в града не се диша тежко замърсен въздух. С малки изключение в сутришните и вечерните часове праз зимата когато се палят печки, през останалото време запрашаването е много под нормата. В същото време тежкото обгазяване от разрастващия се завод за какао е проблем за мнозина. Миризмата идва в най-неподходящите часове и създава дискомфорт за живеещите в централната част на Първомай.

Изненадващо, но сякаш проблемът с питейната вода не вълнува гражданите особено. Едва 5% считат, че кметът трябва да започне с решаването му. Всъщност мнозина от жителите на Първомай сами решават каква вода да пият и в повечето случаи предпочитат купена или налята от някой далечен извор.

12% от отговарящите казват, че има по-важни проблеми за решаване, с които трябва да се заеме кметът. От кмета зависи чистотата в града, безопасността на движението, опазването на природата, икономическата среда, местата за развлечение и спорт и много други.

От кмета зависи администрацията да работи в полза на хората. Затова и първото, което ще направи е да определи структурата на общината.

С какво се е захванал и какво е постигнал кметът ще проверим след стандартния толеранс от 100 дни.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (52)

 • 1
  Ан
  Анализатор
  16 -9
  11:42, 11 ное 2019
  Видно е, че пътищата и осветлението са много по-важни за Първомайци от въздуха и водата, при положение, че се знае за сериозни проблеми и там. Първомаецът е странно първосигнално животно, слезнало в града от близките балкански села ...
  • ? питане
   35 0
   12:22, 11 ное 2019
   Първомата задача на новия градоначалник следва да е ревизия на градската хазна. Какви задължения му е завещал Папазов и набелязване на мерки за финансово стабилизиране на общината. И редуциране до санитарния минимум на прекомерно раздутия общински щат.
   Трима заместник кмета, заместник председател на общинския съвет и т.н. и т.н. ,кому са нужни и с какво повишават административния капацитет на общината ?
  • 36
   365
   11 -1
   12:52, 11 ное 2019
   Замесниците са нужни за коалицията.
   А за проверката на бюджета дали знае как се прави?
  • 🔞
   🔞
   5 0
   17:01, 11 ное 2019
   Г-н Анализатор,последното ви изречение затвори темата ❗Потвърдиха го всички след вас❗❗❗ Поздравления 👍👍👍👍👍😂🤣
 • 2
  36
  366
  26 0
  13:24, 11 ное 2019
  По правилния въпрос е дали новия има интерес да прави ревизия на предшественика си, при условие че 8 години са управлявали заедно. А бюджета е нещо съвсем различно. Земестници са нужни за коалицията , но колко заместника може да понесе касата на една фалирала община ?
 • 3
  Въ
  Въпроси
  14 0
  14:37, 11 ное 2019
  Кой ти каза ,че касата на общината е фалирала?Това не е ли работа на кмета и то след одит?Да бъде официално изнесено пред общественоста?Не важи ли същото и за цялата администрация,да обясни мотивите за щатовете ?Ще има ли прозрачно управление,или ще си я караме както преди?
  • От
   Отговор
   1 0
   04:34, 12 ное 2019
   Ще си я караме както преди. Броят на щатовете и ред други неща се спускат от горе, те не се решават на местно ниво.
  • До
   До отговор
   4 -1
   09:17, 12 ное 2019
   "Отговор",ако Общинският съвет и кмета решат ,може да предложат да се редуцират щатовете в общината.Прави се искане до министерство на финансите,и където другаде е необходимо,и нещата ще се случат.При едно условие обаче.Ако има желание за това.За назначените с вътрешна заповед на кмета ,е безпроблемно освобождаването им.Защото има и такива.
 • 4
  Чи
  чичо фичо
  28 -2
  14:48, 11 ное 2019
  Одитът трябва да бъде външен - независим,а не от одиторите на общината. Това което говореше Вълчев на митинга за 2 милиона дефицит,искаме да се докаже. Иначе Митков ще потъне. Не допускайте Ружди да бъде зам.кмет - ДПС има читави хора. Освобождаване на емоционално обвързани и сраснати служители с 16-те години на Папазов.Ще посоча само няколко,а те са почти всички - Марияна,Яна,Красимира Славова,която сама не знае за какво отговаря,Гига,Веска,чинката,Жак и др.
  • Аз
   Аз
   3 -18
   17:58, 11 ное 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Ар
   Архимед до Аз
   10 -1
   19:25, 11 ное 2019
   Ами няма да си пишат имената защото не е нужно. Голямо любопитство... голямо чудо.
   А кой каква работа върши вътре Митков много добре може да докаже като им постави задачи и срокове. Проверка и контрол.
   При несправяне може да възложи административни наказания с чиста съвест. Да не давам примери.
  • Аз
   Аз до Архимед
   2 -2
   21:59, 11 ное 2019
   Това не се нарича любопитство.
   И не изкарвайте моя коментар като нещо супер учудващо, невиждано с думите - "голямо любопитство, голямо чудо", нито едно от двете е.
   И да, така е, ввъ втората част на Вашия коментар съм съгласна, освен това вече е направил и възложил доста неща.
   Освен това предстоят доста законови промени, въвеждане на кадастър и пр. Ще се види кой работи, и кой не.
 • 5
  Ма
  МАЯ
  33 0
  15:07, 11 ное 2019
  Препълнени стаи с некомпетентни служители,без всякакво уважение към гражданите.Мислят се за вечни и несменяеми.Господин Митков задължително да направи сериозно почистване на тази груба администрация за да работи по-спокойно.
  • Ар
   Архимед
   13 0
   17:43, 11 ное 2019
   Задължения към гражданите
   Чл. 20. (1) Държавният служител е длъжен да се произнася без забава по искането на гражданите. Той трябва да удовлетворява точно и своевременно тези от тях, които са законосъобразни, и да съдейства за признаването на техните права и законни интереси.
   (2) Държавният служител е длъжен да не проявява грубост, невъзпитание и неуважение към гражданите, които обслужва.
   Чл. 21. (1) Държавният служител е длъжен да изпълнява задълженията си точно, добросъвестно и безпристрастно в съответствие със законите на страната и устройствения правилник на съответната администрация.
  • Аз
   Аз до Архимед
   1 -3
   22:12, 11 ное 2019
   Не виждам връзката към коментара на господина/госпожата с цитирането на ЗДС и то в раздела "Задължения на държавния служител"
   Обяснете, моля?!
  • Ар
   Архимед до Аз
   6 0
   02:32, 12 ное 2019
   Връзката не я виждат всички държавни служители защото е трудно за изпълнение.
   Мая говори за неуважението на служителие към гражданите и че администрацията е груба. Ето това ти е връзката със ЗДС и задълженията към гражданите.
   Освен ЗДС има и още по лошо - КОДЕКС ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ който е доста по обширен от цитата ми и е задължителен за спазване.
  • Ко
   Коперник
   1 -3
   12:17, 12 ное 2019
   Архимед, общинските служители не са държавни!
  • До
   До Коперник
   6 0
   12:45, 12 ное 2019
   Нищо вярно в твърдението ти. Една част от общинските служители са държавни служители.Не пишете глупости.
  • Аз
   Аз до Архимед
   1 -2
   13:53, 12 ное 2019
   Виждането на връзката (познаването на нормативната уредба) и изпълнението са две различни неща.
   В случая, господина/госпожата, изобщо не го/я интересува как стои въпросът със ЗДС или който и да е друг нормативен акт, и Вие също го знаете много добре.
   Благодаря за опита за тълкуване.
   И да, разбира се, че Кодексът е по - обширен от ЗДС, но само в частта за задълженията и поведението на държавните служители и с това не мисля, че мога да го квалифицирам като "по-лошо".
   Благодаря, беше ободряващо!
   Хубав ден
  • Ар
   Архимед до Коперник
   3 0
   19:23, 12 ное 2019
   Дейността на администрацията се осъществява от държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение.
   Има държавни служители и такива работещи по трудово правоотношение
   Служителите по трудов договор в администрацията се назначават по Кодекса на труда.
  • До
   До Аз
   3 0
   19:26, 12 ное 2019
   И все пак служителите в администрацията нямат право да бъдат груби, неуважителни и некомпетентни както е забелязала Мая.
   допълнително инфо за Аз https://www.parvomai.bg/web/etichen_kodeks16.pdf
 • 6
  За
  Загрижен
  21 0
  15:55, 11 ное 2019
  То да са само гореизброените е бял кахър. Те поне са понатрупли някакъв атж. Ами такива като онези двете касиерки Анелия и Боряна, ами " хубавотоц Ленче дето само мята дълга си коса и още колко и колко... Раздут щат ли бе да го опишеш!?
 • 7
  До
  До Загрижен
  21 -4
  16:01, 11 ное 2019
  Що не продължаваш с изброяването. Любеновска Минк дали е компетентна за длъжността си? Да не говорим за юристите на общината - от всички накуп един кадърен ням да стане. Да дойде по-скоро Николай Бонев да им покаже как се работи, че Аман вече от мекадърни общински служители.
  • Ал
   Ало, Загрижения
   18 -10
   18:55, 11 ное 2019
   Ти Бонев за кадърен ли го имаш? Смешник! Кадърен е като става въпрос за ядене и пиене. Няма кой тогава да му се опре.
  • За
   Запознат
   7 -1
   03:26, 12 ное 2019
   Половината общинарки са с педагогическо образование. Какви специалисти търсите? В общината трябва да работят юристи, финансисти, икономисти, а не педагози.
 • 8
  Пъ
  Първомаец
  11 -11
  16:05, 11 ное 2019
  Нищо ново няма да се случи, само стойте и гледайте .Всичко ще е както преди.Митков беше зам.кмет толкова години.Тези дето ги изброявате са хора и на Митков.
 • 9
  Ар
  Архимед
  14 -12
  16:15, 11 ное 2019
  Асен 100% беше способен да ги разтреби щото не е обвързан с никой и щяха в очите да го гледат докато им говори.
  • Съ
   Съсел
   13 -7
   19:51, 11 ное 2019
   Първо - Асен като разчистеше какъв потоп щеше да настъпи с назначенията на гладната му хипернекомпетентна армия от последователи. Второ - Асен освен да разчисти едва ли има компетентността, образованието и познанията за свърши каквото и да е друго освен да се снима с Бащицата
  • Ар
   Архимед
   7 -9
   20:15, 11 ное 2019
   Изчакай. Ще се докаже на какво е способен за града ни. Подценяваш го без да го познаваш. А това че ББ е зад гърба му не е случайно.
  • Ар
   Архихихи
   11 -3
   20:43, 11 ное 2019
   Ахмед-Архимед виж кои са от ляво и отдясно на Асен -Лакев и Лакева. Това казва всичко.
   Какво стана с родопския му, юнашки замах да сваля Попова и да оглави разпиляната структура, след като се проволи на изборите. Втора греда ли е това. Или подарък на тепсия.
   Да не би да се оказа сценарий - аз отивам депутат, а ти тука разчиствай кочината ако можеш и го представи за битката на века.
  • От
   Отчет
   4 0
   20:57, 11 ное 2019
   Какви заплати вземат председателя и зам.претседателя на ОС.
  • До
   До Архихихи
   1 -2
   08:29, 12 ное 2019
   Право в десятката.Отличен отговор.
 • 10
  12
  123
  12 0
  16:21, 11 ное 2019
  Някой знае ли колко юриста има назначени в общината?
  • Аз
   Аз знам
   9 -1
   18:15, 11 ное 2019
   Петима са: по азбучен ред-Ангел,Веселина,Деница,Емануил и Петя-един от тях е директор,а друг е н-к отдел.
  • ?
   ?
   7 0
   20:44, 11 ное 2019
   А колко адвокати отделно от тези са на хонорар ?
 • 11
  32
  321
  13 -1
  16:34, 11 ное 2019
  Аз знам за трима. Деница, Емануил и Петя. Ама то да е само не компетентността в общината е бял кахър. Погледнете специалистите в Социални грижи и в Общинска служба земеделие. Все корифеи в своите области са назначени. Габчета, Снежанка,крушовски Тани, направо ум да ти зайде.
  • Аз
   Аз знам
   10 0
   18:19, 11 ное 2019
   Като сме почнали с коментарите, какво ще кажете за IT специалистите на Общината, ами за безбройните дами, които се сменят на позициите в деловодството-половината град мина оттам.
  • До
   До 321
   9 -1
   18:59, 11 ное 2019
   Общинска служба Земеделие няма нищо общо с общинската администрация.
  • Ин
   Инвалид
   7 -1
   04:46, 12 ное 2019
   Особено женичките в Социални грижи. Че са намръщени, ще го преглътнем, то и на нас не ни е до усмивки. Но когато са толкова нелюбезни , чак нападателно нелюбезни, че карат инвалидът да се почувства глупаво и недостоен да ги попита по съществото на работата им, тогава вече Шефката им има причина много сериозно да се занимае с тях. Жената , от чиято служебна Позиция ще тръгват скоро пак безплатните ни винетки, да не мисли, че ни ги дава от джоба си. С поведението си. Инвалидизирали сме се, работейки десетки години може би много по-престижна раота от нейната чиновническа.
  • 55
   55
   6 0
   07:21, 12 ное 2019
   И нека имат предвид чиновничките от всички служби, най-вече от социлните, че и сред социалнослабите и сред инвалидите има не малко хора с много по-високо и по-сериозно образование и интелект от техния.
  • Ут
   уточнение
   1 -4
   07:55, 12 ное 2019
   Дирекция "Социално подпомагане" не е е общинска дирекция, тя е на подчинение на Министерството на труда и социалните грижи. И питам аз каква работа имате с чиновниците от общината извън фронт офиса, който трябва да обслужва гражданите? Затова са груби и нелюбезни чиновниците, защото влизането на гражданите по стаите не е редно.
  • Ар
   Архимед
   8 0
   08:12, 12 ное 2019
   Носи се слух че и от патронажа се изнасят храни. Ако е така, бих сложил камери.
 • 12
  11
  111
  16 -1
  17:09, 11 ное 2019
  А Веселинка,юристката и в листата на Папазов беше,Ангел Калинов и той е юрист,работи в общината!
  • 36
   365
   22 -1
   17:32, 11 ное 2019
   Калинов юрист ли е там? Оле Оле. Не знаех
   Затова общинята ни е яко прецакана
  • Би
   Биг Юрист
   6 -6
   20:53, 11 ное 2019
   Ангата Калинката - Кмет
   Само той може да оправи този град.
 • 13
  Ре
  Репресиран
  16 -1
  17:51, 11 ное 2019
  Отдел екология са за подмяна. Никакъв стремеж от тяхна страна да се вземат мерки по сигнали на гражданите. Замитат положението, овъртат, сучат само и само да не си мръднат пръста.
  Рибата в река мечка неколкократно е тровена, сметища наляво и надясно, ужас.
 • 14
  До
  До Биг юрист
  15 -2
  21:41, 11 ное 2019
  Ако Ангел Калинов работеше като юрист в някоя частна фирма, щяха да го изхвърлят още на първия ден от назначаването му!
  • Би
   Биг Юрист
   7 -1
   10:53, 12 ное 2019
   Помисли разумно.
   Няма нормален човек който да мисли, че Калинката е юрист - въпреки дипломата.
   Като казвам Ангата Калинката - кмет, влагам само ирония бе MEN.
  • 66
   666
   1 -1
   09:51, 13 ное 2019
   Aнгел Калинов е юрист към данъчна служба!
 • 15
  Въ
  въпрос до питагор
  4 -1
  22:17, 11 ное 2019
  2.4 декара, 7лв/кв.метър
  Колко е крайната цена?
 • 16
  Уй
  Уй
  4 0
  22:49, 11 ное 2019
  при 83 гласували само е трудно да се каже че резултата от анкетата е реален
  • Ни
   Ни чул ни видял
   1 0
   02:39, 12 ное 2019
   Добре де, къде е била тази анкета и кога?

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини