Метал по-скъп от златото поскъпва още

След стабилно представяне през последните месеци един метал успя бързо да натрупа преднина пред златото през тази година. Паладият достигна нов връх с цена от 1800 долара и за това помогнаха по-строгите правила за изхвърляните в атмосферата вредни емисии. В същото време златото се търгува на ниво от около 1490 долара за унция.

Причината е, че металът е използван за производството на катализатори за автомобили. В резултат от началото на годината досега неговата цена е нараснала с над 40 долара, пише Bloomberg.

Спот цената на паладия нарасна до 1800,09 долара по време на ранната търговия във вторник, след като в понеделник успя за кратко да скочи до 1820,20 долара. Металът, който е добиван в Южна Африка и Русия, поскъпва в продължение на шест поредни тримесечия.

Търсенето продължава да нараства на фона на въведените от Европа и Китай по-строги изисквания за изхвърляните от автомобилите вредни емисии.

"Тази напрегнатост на пазара продължава да бъде основният двигател на ръста", казва анализаторът за пазара на суровините в TD Securities Райън МакКей.

В резултат на силното търсене компаниите увеличават добива на метала. В Южна Африка той расте за 18-ти пореден месец към края на август. Към същия период добивът в Русия остава в застой.

Според експерти обаче благоприятният момент за производителите може би е към своя край. Причината е, че високата цена вероятно ще принуди автомобилните производители да търсят алтернативни по-достъпни метали. Един от тях е платината, но при нея са необходими подобрения, за да има същите функции като катализаторите, в които е използван паладий.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини