След скандал и жалби за нередности в охраната на бюлетините, шефът на ОИК Смолян отвори помещението пред журналисти

    Сигнали и жалби за нарушения в охраната на помещението, в което се пазят бюлетините за изборите в неделя, предизвикаха проверка на ЦИК и прокуратурата. По този повод председателят на ОИК Смолян Симеон Велинов покани представителите на медиите, за да видят на място как се отварят кашоните, съдържащи бюлетините за вота.

    „Поради подадените жалби и сигнали възникнаха съмнения за някакви неправомерни действия, за да има публичност и прозрачност, поканих всички медии с апел да отразят как извадихме бюлетините от запечатаното помещение, и колегите по избирателни списъци ще ги разпределят по отделните секции.“, обяви поводът за ранното събиране на медии тази сутрин шефът на ОИК.

    На въпрос, защо има един разпечатан кашон в стаята, Велинов даде следния отговор:

    „Когато във вторник /б.а. 22 октомври- денят станал повод за жалбите, когато възниква проблем с датчиците на СОТ и Велинов влиза в помещението заедно с други представители на комисията, нещо отречено по-късно от тях/ и бяхме тук със сотаджиите, отворих най-горния кашон, за да видя какво съдържа.“, обясни председателят на ОИК и допълни, че на 19 октомври той не е присъствал на приемането на бюлетините в София, нито по-късно, когато е запечатано помещението в Смолян. „Просто погледнах дали вътре наистина има бюлетини

    и затворих кашона, и излязох. Сега колегите направиха проверка на всички кочани вътре и всичко е както трябва.“, заключи юристът и шеф на ОИК.

    По сигналите и по жалбите тече прокурорска проверка, която още не е приключила.

    Според приемно-предавателните протоколи- бюлетините за избор на общински съветници са общ брой 37 600, толкова са и за избор на кмет на община. Бюлетините за избор на кмет на кметства бяха изкарани за разпределяне от кашоните в присъствието на представители на медиите и нито един от тях нямаше нарушена цялост, с изключение на отворения от Велинов, но там бюлетините също бяха с ненарушена цялост и видимо нямаше нередности.

    Бюлетините за избор на кметове на кметства днес заминаха по секциите за селата- Виево-400 броя, Момчиловци -1100, Смилян-1600, Търън-600, Могилица-400, Широка лъка-500, Влахово -400 броя.

    Общият брой избиратели в 89 секции в Общината са 34 160, като една има в болницата в Смолян, а поради липса на достатъчно подадени заявления не е организирана подвижна избирателна секция в град Смолян, уточни още Велинов.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини