Д-р Георгиева, шеф на Неонатологията в отговор на обвинения на майки от Смолян

Публикуваме като право на отговор позицията на д-р Хризантема Георгиева, възникнало след публикации в медиите и обвинения на смолянски майки по време на протест преди дни. В репортаж, излъчен по еТВ на 16 октомври-

https://www.etv.bg/news/reportage/203959/prez-slzi-mayki-pitakha-zashcho-nyama-za-detsata-ni

има няколко реплики на една от младите жени, в които няма конкретни обвинения и имена. Въпреки това считаме, че е необходимо да публикуваме целият текст като "Право на отговор" на д-р Георгиева.

Уважаеми майки,

Подкрепям принципно протеста ви, както и да сте го нарекли – „събитие, събрание, беседа“. На мен също много неща в развитието на този град  не ми харесват.   Аз съм д-р Георгиева, началник на Неонатологично отделение в МБАЛ гр. Смолян, и ще отговоря на г-жа Албена Радева, която на този форум си позволи преднамерено и нарочно да обвини нашето отделение.

Детенцето на г-жа Радева е било пациент в нашето отделение за около 60 часа /от раждането до изписването му/. Преди да продължа трябва да поясня, за новоро-дените деца, че около 20% от тях имат нарушена адаптация  в периода след раждането – от по-леки прояви до по-тежки заболявания, и  това е нашата работа.

Уважаема г-жо Радева, имате право да сте недоволна от обслужването, имате право да изберете къде да се лекувате, в случая Вашето дете, но нямате никакво право да лъжете.

  1. След раждането, Вашето дете нямаше спонтанно изхождане в продължение на 48 часа, както споделяте и пред медиите. Тревожното беше, че в началото на третото денонощие коремчето започна да се подува. Това налагаше освен грижите за него да се потърси причината за това. Аз бях дежурна вечерта, когато започнаха тези прояви. Изчаках Ви да се наспите и в седем часа сутринта дойдох при Вас, да Ви информирам за това и че трябва да се направят допълнителни изследвания, за което е необходимо вашето съгласие. Това е около 56-тия час от раждането, не 17-тият час, както казвате Вие.
  2. Междувременно сте се обадили на вашите близки. Когато бащата на детето дойде в отделението се създаде напрежение. Той не позволяваше да му се обясни нищо и настояваше детето да се закара в Детска хирургия – Пирогов /така го били посъветвали/. Желанието за транспорт с хеликоптер е било само във вашите мисли. Обяснено му бе, че детската хирургия, с която работим ние, е тази в УМБАЛ гр. Пловдив.
  3. Лично съм разговаряла с колегите в гр. Пловив, доц. Мошеков, който препоръча да се направи по-дълбока клизма при детето, Вие категорично отказахте. В епикризата е записано, че по настояване на родителите детето се превежда за диагностично уточняване и лечение в Детска хирургия на УМБАЛ гр. Пловдив. По изисквания на МЗ и НЗОК сте подписали документите за които говорите, което е нормална практика. И сте си взели детето.
  4. Транспортирали сте детенцето с вашета кола, пак по желание на бащата на детето. Болницата винаги е осигурявала линейка, когато е било необходимо, и това се е случвало нееднократно до Детска хирургия Пловдив,  Детска кардиохирургия  София и т.н. Никога не поставяме живота на децата в риск. А по отношение на Вашето дете – е нямало нищо драматично в състоянието му, драмата си я създадохте самите вие.
  5. Няма как да сме поставили грешна диагноза на  детето, Вие не ни дадохте  възможност за никаква диагноза. Всичко това е отразено в История  на заболяване на детето и в епикризата, който документ сме Ви издали. На тези документи сме поставили диагноза под съмнение, окончателната диагноза ви е поставена  „в ОАИЛ, където сте лежали 15 дни, както сама казахте“, предполагам не без причина.
  6. Майки, Неотологично отделение гр. Смолян не работи от 08,00 до 17,00 часа. В него се оказват грижи за вашите деца 24 часа в денонощието, за сега. Вие познавате вашия  акушер–гинеколог и оценяте  грижата за вас, съжалявам че голяма част от вас не могат да оценят грижата, която се оказва за новородените деца. Моля, не наричайте „лелки“ сестрите и акушерките, които се грижат за вашите деца. Много са причините поради които няма детски лекари и неонатолози в нашата област, та макар и пенсионери, но мож би една от причините е и такова незаслужено отношение.

Д-р Хризантема Георгиева,

Началник на Неонатологично отделение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД, гр. Смолян

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ру
    Руми
    4 0
    22:52, 22 окт 2019
    Здравейте, аз пиша коментар по повод публикацията на Д-р Георгиева.
    Аз искам със сърцето си, със душата си да им кажа БЛАГОДАРЯ, Благодаря, на Д-р Хризантема Георгиева и на целия екип на неонатологията на гр.Смолян ,не запомних всички имена за което съжалявам ако изпусна някой, Благодаря на Цонка Станева, Благодаря на Генка Топалова, Благодаря на Лиляна Каракехайова, Благодаря на Невена Чаушев, Благодаря на всички ви, за грижите положени за моето дете.
    Аз също бях изписана без дете, само този който го е изпитал може да ме разбере, но грижите който се полагат за децата не са от 08:00 до 17:00 а 24 часа.
    Казвам го и го доказвам със живо и здраво дететце в момента, спасено точно в Неонатологията в гр. Смолян в ръцете на Др. Георгиева. Тези хора наричани лелки и пенсионери, за мен са светила посветили живота си да помагат на нашите деца . Екипът направи всичко възможно, за да върнат към живота нашето дете, за което и думата Благодаря е малко.
    Детето още с раждането имаше проблем с дишането не искам да изпадам в подробности, само мога да Благодаря на Господ, че детето ми попадна в техните ръце в ръцете на Др. Георгиева и на целия екип на Неонатологията на гр. Смолян.
    Колкото и пъти да напиша думата Благодаря не стига.
    ИСКАМ да им пожелая здраве за тях и семействата им, искам да им кажа, че аз и цялото ми семейство ще им бъдем вечно Благодарни,и се прекланяме за професионализма и отдадеността с която се грижите за малките пациенти ❤️
    • Д-
      Д- р Маркова
      0 0
      23:22, 17 апр 2022
      Чест Ви прави, че го оценявате. Екипа е наистина на много високо ниво всеотдайни и изключително добри професионалисти.
Последни новини