1 °C

Борисовград е имал и такъв кмет: Пейо Поптрендафилов – воевода, Архангел и закрилник

Дните преди поредния местен вот, когато гледаме в бъдещето и искаме да направим най-добрия избор, са подходящи, за да си спомним за личността на един Борисовградски кмет - сполучливо съчетал качествата на талантлив военен ръководител - войвода, революционен организатор, който се откроява интелектуално сред съмишлениците си – Пейо Поптрендафилов.

Макар и забравен (наред с военните подвизи на други борисовградчани), от Пейо Поптрендафилов са запазени дневници, статии и многобройни писма, от битността му на войвода и десетките сражения и невероятните ситуации, в които попада.

Пейо Поптрендафилов не е местен – роден е в Пишманкьой, Софлийско - Беломорска Тракия на 20 юли 1894 г. в семейството на свещеник. Основно образование получава в родното си село, а впоследствие завършва седми клас на Одринската гимназия, където научава отлично турски език.

Много по-късно - през тридесетте години на 20 век - завършва задочно юридическия факултет на свободния университет в София. Още като ученик се включва в тракийското национално-освободително движение. Деветнадесетгодишен става четник и участва в охраната на българското население, бягащо от Беломорска Тракия към границата с България при река Арда.

Сред бегълците, изоставили родните си огнища, е и семейството на Пейо Поптрендафилов. Село Пишман-кьой е опожарено. На самата граница - майката на Пейо, която била секретар-касиер на местния комитет на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО) и носела със себе си чантата с паричните средства на организацията, е заклана от турците, които оплячкосват и парите. Баща му е тежко ранен, но оживява. Малко след това Пейо, заедно с други четници, водени от войводата Димитър Маджаров, нападат башибозуците и успяват да спасят останалите живи българи, между тях и двете сестри и брата на Поптрендафилов.

В промеждутъка между Междусъюзническата и Първата световна война Пейо Поптрендафилов завършва средното си образование, а когато България встъпва във войната е мобилизиран в армията и за проявена воинска храброст многократно е награждаван с воински отличия.

Всецяло отдаден на тракийската национално-освободителна кауза, пешком обикаля градове и села в Западна Тракия и старите предели на България, за да организира комитетски структури, координира действията на българските чети в окупираното от Гърция Беломорие. В началото на месец ноември 1922 г. е избран за секретар на току що създадената Българо-турска Вътрешна тракийска революционна организация (ВТРО).

След Деветоюнския преврат от 1923 г. правителството на Александър Цанков взема изрично и категорично решение да се преустанови революционната дейност в Западна Тракия. Четите са обезоръжени и оръжието им е иззето от българските военни власти. Турците се оттеглят от ВТРО и организацията фактически се разпада. След редица метаморфози, всъщност организацията запазва структурата си, лишавайки се само от своите четнически формации.

Пейо Поптрендафилов оттегля участието си в ръководните структури на КСТ. Той стига до убеждението, че идеите за автономна Тракия или за нейното евентуално присъединяване към Българската държава са химерични блянове и че на този етап усилията трябва да бъдат насочени към утвърждаване и засилване на легалните културно-благотворителни дружества в България и в защита конкретните интереси на тракийските бежанци. През периода 1926 - 1932 г. Пейо Поптрендафилов участва в ръководството на Хасковското тракийско културно-благотворително дружество и през 1931 г. е негов председател.

Същевременно Поптрендафилов изкарва прехраната на семейството си като закупчик на тютюн за хасковските тютюнотърговци…На 21 юни 1931 г. коалицията Народен блок спечелва парламентарните избори. Хасковските блокари предлагат на Пейо Поптрендафилов да стане околийски началник в Свиленград и той се съгласява. Мотивира го надеждата, че заемайки тази длъжност ще има много по-голяма възможност да работи за каузата на тракийските бежанци - съображение, което се осъществява и на практика.

В качеството си на околийски началник всячески улеснява функционерите на КСТ и неведнъж прикрива съществуването на въоръжените тракийски групировки, когато проявите им са лоялни към българските национални интереси…Безукорната му честност на съвестен държавен служител е оценена от властите и след Свиленград е назначен за околийски началник в Харманли. Той си спечелва авторитет на безпартиен държавен служител и отчитайки влиянието му сред тракийските бежанци Деветнадесетомайският режим от 1934 г. го назначава за околийски началник в Борисовград (дн.Първомай).

От 1937 г. до 1944 г. е околийски началник в Крумовград.

През месец юни 1944 г. е назначен за околийски началник в Дедеагач.

През целият период от национално-революционната си дейност Пейо Поптрендафилов никога не се отказва от възмездието като средство за възстановяване на справедливостта без оглед на обстоятелствата и личността на участниците в тях… Като секретар на Българо-турската ВТРО той отговаря за разобличаването на предателите и шпионите в структурите на организацията. „Тъмната“ страна, за която по-късно той ще бъде наречен фашист, в личността на Пейо Поптодоров е, че той издава смъртните присъди в Тракийската организация, а понякога дори ги изпълнява лично.

Дори само споменаването на името му е достатъчно, за да респектира както привържениците, така и противниците на организацията и да всее панически ужас в предателите и шпионите…

Заемайки длъжността "околийски началник" - 1931 - 1944 г. - Пейо Поптрендафилов не пропуска нито една възможност да отстоява непосредствените интереси на тракийските българи. Така, че "архангелската" му мисия да бъде щит и меч на тракийската кауза продължава до неговата смърт.

Два месеца подир Деветосептемврийските събития през 1944 г. - на 11 ноември - е арестуван от МВР в Хасково и изпратен в Крумовград. Оттам е препратен в Борисовград (дн.Първомай) по искане на Борисовградския народен обвинител, където при неизяснени обстоятелства - без съд и присъда - е зверски убит, като го пребиват с тояги край река Мечка… Ето така изчезва в небитието тракийският комита Пейо Поптрендафилов, за да бъде обявен след година - на 27 ноември 1945 г. - от Хасковския областен съд за безследно изчезнал.

Убийството на Пейо Поптрендафилов без съд и присъда и последвалият тоталитарен режим изопачават в негативна светлина неговия живот и дейност. Името му се премълчава, а там където това е невъзможно го определят като "фашист", "полицай от Цанковото правителство", "лакей на буржоазията", "субект с крайно десни разбирания" и т.н. В живота на Пейо Поптрендафилов обаче липсват такива факти, които да потвърждават подобни квалификации.

Веса Коцовска - дъщеря на Пейо Поптрендафилов - разказва:

"През цялото си околийско началствуване, въпреки екстремалните събития, раздрусващи из основи България, баща ми не извършва никакви незаконни репресии срещу когото и да е било в поверените му околии. Когато веднага след 9 септември 1944 г. го съветват да се укрие в София, докато събитията се нормализират, той неизменно отговаря: "На никого не съм направил нищо лошо! Няма кой да ме закача…" В Хасково стоя един месец. Имаше предложения от местните тракийци и негови приятели турци да се укрие в Крумовградските села, но не пожела, защото смяташе, че няма защо да се крие…Това беше фатална грешка…Той беше демократ по разбирания и никога не предполагаше, че комунистите ще убиват без съд и присъда… Арестуваха го на 11 ноември 1944 г. и от тогава вече не го видяхме…

По материали от "Сборник Тракия" на Тракийски научен институт, филиал Хасково

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Пи
  Питагор
  6 0
  11:55, 22 окт 2019
  Ъм чи сигашния и той е такъв та статия се едно за АНГУ е писана. АНГУ е Ангел по име и архангел на убщинътъ той я пази ут демоничните сили на прукуратурата . АНГУ е Ангел къту пручутия войвода той е войвода и на хора и на софра зима парите ут Еврофондовете димек от бигатите европейски страни и ги дава на бедните пърумайци къту ни забравя и себе си щото и той е пърумаец
  • Ар
   Архимед
   0 0
   16:35, 23 окт 2019
   Мерси, братле. Спести ми тая дълга статия с краткото си и изчерпателно резюме! Халва тебе, Питагоре!
 • 2
  ??
  ????
  7 -2
  14:23, 22 окт 2019
  "Арестуваха го на 11 ноември и от тогава никой не го видяхме...." И още... "Той беше демократ по разбирания и никога не предполагаше ,че комунистите ще убиват без съд и присъда"...Това е комунизма...
  • То
   Тончо
   2 -1
   09:17, 26 окт 2019
   Винаги едно убийство има причина .Прочетете и тогава пишете глупости .Стига сте се бърсали с комунистите.Неграмотни тъпанари!

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
24 яну 2020

Случаен виц

Последни новини