12 °C

Нова социална услуга за възрастните хора стартира в Димитровград

Изображение 1 от 4

  Нова социална услуга ще стартира в Димитровград. Тя е насочена към възрастните хора в нужда. По проекта ще се обхванат минимум 118 нуждаещи се, главно от медицински грижи или обслужване по домовете, както в града, така и в малките населени места от общината.

  Проектът "Звено за патронажна грижа - Димитровград" е с безвъзмездно финансиране на стойност малко над 300 000 лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси“. От другата седмица стратира подбора на персонал, който ще обслужва възрастните хора над 65 години в нужда.

  Проектът ще стартира от 1-ви декември, но е твърде вероятно той да продължи и в бъдеще, тъй като населението в страната и общината застарява и все повече хора се нуждаят от помощ в домашна среда, обясниха специалистите. Основните бенефициенти на социалната грижа са лица, претърпели инсулти или други заболявания, трудно подвижни или безпомощни, които не могат да се обслужват сами. За възръстните хора ще се грижат 2-ма лекари, единият от който ще бъде общопрактикуващ или специалист по вътрешни болести, а другия невролог. Социалната грижа ще разполага и с рехабилитатор, който ще може да посещава домовете на възрастните хора, които имат нужда, ще бъдат наети и мед. сестри, социални работници и домашни санитари, които да посещават по домовете нуждаещите се хора и да ги обгрижват.

  По проекта лицата ще получават най-разнообразни грижи, най-ценните от които са медицинските грижи, рехалибитация, превръзки, къпане, измерване на кръвно налягане и кръвна захар и други.

  Услугите ще се предоставят на одобрените лица до момента, в който има необходимост от тях. При отпадането на нуждата от дейностите по този проект, тяхното място ще се заема други нуждаещи се лица, коментираха днес служители на общината. Те обясниха, че по проекта ще се работи в тясно сътрудничество с болниците в Димитровград и Хасково, които когато изписват пациенти, но същите се нуждаят от последващи грижи, ще бъдат насочвани към "Звено за патронажна грижа - Димитровград". Съдействие ще се търси и от личните лекари в общината, които също да могат да насочват тежки случаи, на които да се помага чрез различните проекти. Имаме много тежки случаи, хора които с години не са напускали домовете си и не са полагали хигиенни грижи, тъй като не могат, коментира днес главния експерт по здравеопазване и социални дейности в общината Галя Пенева.

  Това е първият социален проект, насочен повече към медицинско обслужване на хора в нужда над 65 години. Дейностите по него не се припокриват с останалите социални услуги, които предоставя общината. Към момента под различни форми и чрез различни проекти и финансиране се предоставят социални услуги на 871 възрастни хора в общината, като хранене, топъл обяд, почистване на дома, пазаруване, социален асистент, домашен помощник и др. Част от услугите се извършват от Домашен социален патронаж, а други по различни проекти и програми. С настоящия проект близо 1000 жители в общината ще получават социални услуги, съобщи Диана Дончева, директор по европейските програми и хуманитарни дейности в общината. Тя призова хората да бъдат по-активни и да търсят информация за различните проекти в общината. 

  Информация, както и документите за кандидатстване по проекта, ще се дават в общината или в Консултативния център, който се разкрива в бившата детска ясла „Йорданка Чанкова” на ул. „Владимир Поптомов” №2 (зад кино „Химик”). Входът му е от южната страна. Там ще работи екипът по проекта и хората ще могат да получават помощ при попълване на документите, както и да разискват със специалистите конкретно състояние на техен близък или съсед, на който трябва да се окаже помощ. Информация може да се получи и на тел. 0391 68 299.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
  17 ное 2019
  Последни новини