25 °C

Нова социална услуга за възрастните хора стартира в Димитровград

Изображение 1 от 4

  Нова социална услуга ще стартира в Димитровград. Тя е насочена към възрастните хора в нужда. По проекта ще се обхванат минимум 118 нуждаещи се, главно от медицински грижи или обслужване по домовете, както в града, така и в малките населени места от общината.

  Проектът "Звено за патронажна грижа - Димитровград" е с безвъзмездно финансиране на стойност малко над 300 000 лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси“. От другата седмица стратира подбора на персонал, който ще обслужва възрастните хора над 65 години в нужда.

  Проектът ще стартира от 1-ви декември, но е твърде вероятно той да продължи и в бъдеще, тъй като населението в страната и общината застарява и все повече хора се нуждаят от помощ в домашна среда, обясниха специалистите. Основните бенефициенти на социалната грижа са лица, претърпели инсулти или други заболявания, трудно подвижни или безпомощни, които не могат да се обслужват сами. За възръстните хора ще се грижат 2-ма лекари, единият от който ще бъде общопрактикуващ или специалист по вътрешни болести, а другия невролог. Социалната грижа ще разполага и с рехабилитатор, който ще може да посещава домовете на възрастните хора, които имат нужда, ще бъдат наети и мед. сестри, социални работници и домашни санитари, които да посещават по домовете нуждаещите се хора и да ги обгрижват.

  По проекта лицата ще получават най-разнообразни грижи, най-ценните от които са медицинските грижи, рехалибитация, превръзки, къпане, измерване на кръвно налягане и кръвна захар и други.

  Услугите ще се предоставят на одобрените лица до момента, в който има необходимост от тях. При отпадането на нуждата от дейностите по този проект, тяхното място ще се заема други нуждаещи се лица, коментираха днес служители на общината. Те обясниха, че по проекта ще се работи в тясно сътрудничество с болниците в Димитровград и Хасково, които когато изписват пациенти, но същите се нуждаят от последващи грижи, ще бъдат насочвани към "Звено за патронажна грижа - Димитровград". Съдействие ще се търси и от личните лекари в общината, които също да могат да насочват тежки случаи, на които да се помага чрез различните проекти. Имаме много тежки случаи, хора които с години не са напускали домовете си и не са полагали хигиенни грижи, тъй като не могат, коментира днес главния експерт по здравеопазване и социални дейности в общината Галя Пенева.

  Това е първият социален проект, насочен повече към медицинско обслужване на хора в нужда над 65 години. Дейностите по него не се припокриват с останалите социални услуги, които предоставя общината. Към момента под различни форми и чрез различни проекти и финансиране се предоставят социални услуги на 871 възрастни хора в общината, като хранене, топъл обяд, почистване на дома, пазаруване, социален асистент, домашен помощник и др. Част от услугите се извършват от Домашен социален патронаж, а други по различни проекти и програми. С настоящия проект близо 1000 жители в общината ще получават социални услуги, съобщи Диана Дончева, директор по европейските програми и хуманитарни дейности в общината. Тя призова хората да бъдат по-активни и да търсят информация за различните проекти в общината. 

  Информация, както и документите за кандидатстване по проекта, ще се дават в общината или в Консултативния център, който се разкрива в бившата детска ясла „Йорданка Чанкова” на ул. „Владимир Поптомов” №2 (зад кино „Химик”). Входът му е от южната страна. Там ще работи екипът по проекта и хората ще могат да получават помощ при попълване на документите, както и да разискват със специалистите конкретно състояние на техен близък или съсед, на който трябва да се окаже помощ. Информация може да се получи и на тел. 0391 68 299.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
  13 юли 2020
  Последни новини